N. L. | 5. 5. 2022, 18:09

Setovni dan babic in babičarjev: koliko je pri nas slednjih?

uredništvo/fotomontaža

Babištvo je pretežno ženski poklic, kar dodatno vpliva na izzive, s katerimi se morajo v babištvu soočati moški. Spol pa še zdaleč ni največja težava, s katero se spopadajo v tem poklicu.

Mednarodni dan babic in babičarjev, 5. maj, so v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) obeležili s sloganom "100 let napredka mednarodnega babištva".

Geslo odraža in opozarja na napredek na področju babištva, ki se je odvil v zadnjih stotih letih. Svetovna zdravstvena organizacija ob tem ponovno opozarja, kako pomembno je načrtovano vlaganje v babištvo. 

Je ta plemeniti poklic tudi ustrezno cenjen?

Ustrezno izobražene in usposobljene babice, ki so ustrezno nagrajene, niso le pogoj za kakovostno obravnavo mater in novorojenčkov, temveč tudi za obravnavo otrok v prvih petih letih življenja.

Zato v SDZNS opozarjajo na nujno sprejetje kadrovskih standardov in normativov. Zavedajo se, da ustrezna kadrovska zasedenost pomeni dvig kakovosti obravnave še posebej občutljivih skupin prebivalstva, kot so matere in novorojenčki. Pri tem pa je pomembno tudi ustrezno plačilo za trud in delo, o čemer se sindikat s prejšnjo vlado ni uspel dogovoriti in pričakuje, da se bodo pogajanja nadaljevala z novo.

Poklicno poslanstvo

V preteklih 30 letih so imele babiške storitve odločilno vlogo pri reševanju milijonov otroških življenj. Pomagale so preprečiti smrti otrok zaradi prezgodnjih porodov, nizke porodne teže, zapletov med porodom, sepse novorojenčkov, pljučnice, driske in malarije ter s cepljenjem ščitile otroke pred nevarnimi boleznimi.

Slovenija se uvršča tudi med deseterico držav, ki so v preteklih 30 letih uspele najbolj znižati umrljivost otrok in sicer za vsaj 80%. 

Kaj pa babičarji?

Čeprav gre za enega najbolj žlahtnih poklicev, se za babištvo odloči zelo malo moških. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo moških v babištvu le 5 odstotkov. 

Kot pravi Marco, babičar v Londonu, biti moški v tem poklicu predstavlja vsakodnevni izziv, saj mu mora v nekaj minutah uspeti, da s porodnico vzpostavi odnos, v katerem ji bo uspelo v intimnih trenutkih poroda zaupati moškemu. Zato se trudi, da bi se porodnice počutile čim bolj domače. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol