Uredništvo | 15. 5. 2024, 16:00

Severina odločno podprla akcijo Nike Kovač za varen in dostopen splav, to je zabrusila nasprotnikom

Žiga Živulovič jr./BOBO

Pevka Severina odločno poziva k podpisovanju pobude My Voice, My Choice, nasprotnikom splava pa je odgovorila brez dlake na jeziku.

Inštitut 8. marec z direktorico Niko Kovač na čelu je že pred nekaj meseci začel evropsko državljansko pobudo My Voice, My Choice, ki se zavzema za to, da bi imele vse ženske v Evropi varen in dostopen dostop do splava.

Za to, da bi o njej odločala Evropska komisija, v letu dni potrebujejo milijon podpisov v najmanj sedmih državah članicah Evropske unije, do zdaj pa so jih že zbrali več kot 200.000, s čimer je pobuda postala najhitreje rastoča v zgodovini Evrope.

Pri širjenju glasu o akciji pa so se jim pridružili številni regionalni in tuji zvezdniki, od Marka Ruffala do Pedra Pascala. Zadnja v nizu je pevka Severina, ki je na svojem Instagram profilu delila posnetek, v katerem odločno poziva k podpisovanju iniciative My Voice, My Choice.

Na Hrvaškem je splav namreč veliko slabše dostopen kot v Sloveniji, saj je plačljiv, obenem pa več kot polovica ginekologov splava ne želi opraviti zaradi ugovora vesti.

V nekaterih bolnišnicah ni niti enega ginekologa, ki bi želel opraviti splav, zato ženske potujejo v druga mesta ali celo v tujino, veliko jih pride tudi v Slovenijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Severina (@severina)

"Kako se lahko o političnih potezah, ki se tičejo žensk, dogovarja brez žensk? Na Hrvaškem je prekinitev nosečnosti na papirju dovoljena, v realnosti pa se v večini bolnišnic ne izvaja, pa še plačljiva je. Prav zaradi tega in ker mi ni vseeno, kakšen svet bomo zapustili deklicam, sem podpisala evropsko državljansko iniciativo My Voice, My Choice, ki želi vsaki državljanki Evropske unije omogočiti dostopen in varen splav," je zapisala glasbenica.

Njena objava je naletela na številne odzive, med njimi pa so se znašli tudi odklonilni komentarji nasprotnikov splava. Toda Severina se ni dala: vzela si je čas, da je kar nekaj nasprotnikom splava odgovorila brez dlake na jeziku, poroča Nova.rs.

Neka ženska je pod njeno objavo delila anekdoto o zdravniku, ki je ženski, ki je hotela narediti splav, ker že ima pet let starega otroka in drugega ne želi, predlagal, naj raje ubije petletnika, saj je ne nazadnje tudi to njen otrok. Ženski se je to zdela "dobra poanta", Severina pa je pikro odvrnila: "Poglej, no, tega zdravnika ... Zakaj ji ni raje svetoval, da naj ubije kar sebe? Tudi ona je nekogaršnji otrok."

Nekdo drug je pod objavo zapisal tudi, da bi morale ženske o neželeni nosečnosti razmišljati prej in da nekatere neželeno nosečnost jemljejo kot zobobol, Severina pa je udarila nazaj: "Vsak moški, ki ni za splav, naj gre na vazektomijo. To je mali korak za ženske in velik za človeštvo, pa še nihče ne bo uveljavljal ugovora vesti. Bog je velik."