N. V. | 19. 1. 2023, 07:00

Kakšne cene goriva imajo države v Evropski uniji? Slovenija je med prvimi na seznamu

Bobo

Je pri nas res brezupno stanje na področju goriv ali je drugod še slabše?

Cene naftnih derivatov v Sloveniji so od 21. junija 2022 delno regulirane. Na bencinskih servisih zunaj avtocest in hitrih cest so cene 95-oktanskega in dizelskega goriva regulirane in določene s od države, cene naftnih derivatov na avtocestah in hitrih cestah pa so liberalizirane.

Trenutno je v Sloveniji najvišja dovoljena drobnoprodajna cena bencina 1,288 evra na liter, 1,483 evra pa boste odšteli za liter dizelskega goriva, smo poročali.

Kakšne cene imajo drugod?

Cene goriva v Sloveniji niso tako visoke, kot so bile na začetku leta 2022, pred vladno regulacijo cen. Cena goriva v marcu je bila 1,488 evra na liter, dizel pa je stal 1,489 evra na liter, kar so označili kot najvišjo ceno dizla v zgodovini.

Preverili smo, ali so tudi druge evropske države umirile razmere na trgu pogonskih goriv ali je uspelo zgolj nam. Ob tem smo upoštevali informacije o cenah goriv v evropskih državah z Avto-moto zveze Slovenije.

Seznami so informativne narave, saj se v večini tujih držav cene goriv med različnimi ponudniki in različnimi lokacijami lahko močno razlikujejo. Navedene cene so povprečne cene v državi.

Pri tem je treba upoštevati, da so v večini držav – tudi sosednjih, kot so Hrvaška, Avstrija in Italija – cene goriv na avtocestnih črpalkah tudi do 20 odstotkov višje, kot je povprečna cena.

Cene 95-oktanskega goriva

Uredništvo

Opazimo, da so cene 95-oktanskega goriva v Sloveniji druge najnižje v Evropski uniji.

Cene 98-oktanskega goriva

Uredništvo

Na seznamu, ki razvršča države po ceni 98-oktanskega goriva, smo na četrtem mestu.

Cene dizla

Uredništvo

Cene dizla v Sloveniji so druge najnižje v Evropski uniji: za odtenek nižjo ceno dizla imajo Hrvati.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord