15. 3. 2024, 15:26 | Vir: STA

Ljubljano bo preplavila množica jeznih kmetov s traktorji, pričakovani so zastoji: kaj o tem pravi policija?

Igor Kupljenik/Bobo

Večji protest, ki se bo odvil na območju prestolnice, bi lahko povzročil prometni kaos.

Policija pred napovedanim torkovim shodom kmetov na območju Ljubljane poziva k mirnemu in varnemu poteku shoda. Zaradi traktorjev na območju prestolnice pričakujejo ovire v prometu, zato udeležence v prometu pozivajo k strpnosti, udeležencem shoda pa svetujejo, da naj ne povzročajo zastojev, saj ceste uporabljajo tudi intervencijske službe.

Uredništvo

Promet bo oviran na širšem območju centra Ljubljane

Predstavniki kmetov so zaradi prepočasnega napredka pri pogajanjih z vlado za torek napovedali protest. Varovanje shoda bodo izvajali policisti, ki bodo pri tem sodelovali z organizatorji shoda, je v današnji izjavi za javnost dejal policijski inšpektor oddelka za cestni promet v sektorju uniformirane policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Refik Hodžić.

"Želimo si, da bi shod potekal mirno, varno za vse udeležence in da ravnanja posameznikov ali skupin ne bi povzročala nevarnosti ali ogrožala ostalih udeležencev," je povedal.

Na policiji pričakujejo, da bo na določenih odsekih cest in mestnih ulicah, predvsem na širšem območju centra mesta Ljubljane, lahko oviran promet. Hodžič je zato pozval vse udeležence v prometu, da so strpni pri vožnji ter upoštevajo navodila policije, rediteljev in upravljavcev cest.

Luka Dakskobler/Bobo

Policija organizatorjem svetuje posamezne ukrepe

Prav tako je pozval vse udeležence protestnega shoda, da svoja stališča izrazijo mirno, strpno, da spoštujejo cestnoprometne predpise in upoštevajo navodila policistov. Odsvetoval je nepotrebno povzročanje zastojev na cestah, saj ceste po Ljubljani uporabljajo tudi interventne službe.

"Interventne službe so namenjene reševanju in onemogočanje vožnje teh vozil pomeni neposredno ogrožanje življenj ali premoženja posameznikov," je dejal Hodžić.

Kot je pojasnil, policija vedno sodeluje z organizatorji shoda in jim svetuje posamezne ukrepe. Dolžnost organizatorja shoda pa je, da s svojo rediteljsko službo predvidi ukrepe za zagotavljanje varnosti tako, da preprečuje prenos nevarnih predmetov na kraj shoda, javnost pa mora obveščati o vseh aktivnostih in poteku shoda.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol