28. 11. 2023, 17:37 | Vir: STA

Poštnim delavcem je prekipelo, to je njihov zadnji poziv, potem pa ...

Žiga Živulovič jr./Bobo

Težav, s katerim se soočajo, ne bi mogli zapisati na celo stran papirja. Vodstvu med drugim očitajo popolno brezbrižnost do delavcev.

Nekaj deset delavcev Pošte Slovenije se je zbralo na protestnem shodu v Ljubljani, na katerem so opozorili na zmanjševanje števila zaposlenih, zapiranje poslovalnic in nujnost sofinanciranja univerzalnih poštnih storitev. V 14 dneh naj bi se srečali s pristojnim ministrom Matjažem Hanom, če premika ne bo, pa so napovedali zaostrovanje aktivnosti.

Odločno izražanje zahtev

Predsednica Konference Sindikata delavcev prometa in zvez (SDPZ) Pošte Slovenije Majda Stubelj je v nagovoru, ki so ga protestniki, sicer opremljeni s številnimi transparenti, spremljali z glasnimi vzkliki, piščalkami in ragljami, opozorila, da z današnjim shodom izražajo nasprotovanje odpuščanju in zmanjševanju števila zaposlenih, zapiranju poštnih poslovalnic, razprodaji premoženja. "Vrsto let ste varčevali na naših plečih, zato vam sporočamo, da našega premoženja ne damo," je sporočila poslovodstvu Pošte.

Zaposleni po njenih besedah zahtevajo zakonsko ureditev financiranja univerzalnih poštnih storitev, pošteno plačilo za opravljeno delo in dostojno življenje (tudi uskladitev plač do višine inflacije v letošnjem letu) ter enakopravno obravnavo vseh zaposlenih in vseh socialnih partnerjev.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Poslovodstvu in nadzornemu svetu je očitala ignoriranje socialnega dialoga.

"Je za vas socialni dialog, da nam na poziv o izplačilu poslovne uspešnosti niti ne odgovorite? Je za vas socialni dialog to, da nam na naše predloge in opozorila o kršitvah le suhoparno, pavšalno, generično odgovorite? Sporočamo vam, da to ni socialni dialog," je bila ostra Stubeljeva.

Vodstvo Pošte Slovenije je že zavrnilo očitke sindikatov, po njihovih navedbah v družb ves čas poteka socialni dialog, kršitev delavskih pravic pa niso zaznali. Še naprej bodo iskali kadrovske okrepitve, skladno s pravili se bo nadaljevalo tudi usklajevanje plač, so napovedali.

Postregli tudi z nekaterimi rešitvami

Član sveta delavcev Pošte Slovenije in izvršnega odbora SDPZ Božidar Pograjc je na shodu opozoril na nujne spremembe zakona o poštnih storitvah, ki bi zagotovile sistemsko financiranje bremena zagotavljanja univerzalne poštne storitve vsem državljanom na način, "da se nedelujoč kompenzacijski sklad za financiranje univerzalne storitve nadomesti z državno pomočjo iz javnih sredstev - proračuna, kar dopušča tudi EU poštna direktiva".

Žiga Živulovič jr./Bobo

Z zakonom bi se moralo po njegovih besedah prilagoditi tudi kakovost univerzalne storitve na EU primerljivo raven, upoštevajoč zemljepisne okoliščine in gostoto poseljenosti, urediti status izvajalcev zamenljivih poštnih storitev ter spremeniti pravilnik o načinu izračunavanja in poravnave plačil za izvajanje poštnih storitev.

Pri pravilniku gre za pristojbine Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos). Zdaj 98 odstotkov teh sredstev vplača Pošta Slovenije, četudi je vseh izvajalcev poštnih storitev, ki so vpisani v register, več kot 30, je opozoril Pograjc.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Obtožbe o prodaji premoženja družbe

Član sveta delavcev Pošte Slovenije Josip Firm se je posebej obregnil ob zapiranje poštnih poslovalnic, saj da imajo vsi pravico do poštnih storitev, in prodajo premoženja družbe, denimo nepremičnin, ki jih potem najemajo. V tej luči je omenil prodajo poslopja na Čopovi ulici v Ljubljani, ki je veljalo za njihovo zlatnino.

"Zanima me, koliko članov poslovodstva ali koliko članov Slovenskega državnega holdinga je prodalo svoje nepremičnine in jih je potem najelo, da v njih živijo," je dejal.

"Žalostno je, da moramo iz medijev izvedeti za načrt poslovodstva in nadzornega sveta, da imajo v planu naslednje leto odpustiti 250 ljudi v prometu, ko pa vsi dobro vemo, da vse leto krčimo in delamo nadure zaradi tega, da lahko sodelavci gredo na dopust. Upamo, da se zavedate, da so zaposleni edino bogastvo, največje bogastvo vsakega poštenega podjetja," je nadaljeval predsednik odbora za pošto pri SDPZ Peter Helbel.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Jim bo minister Han prisluhnil?

"Sporočilo je bilo več kot jasno, mi vsi smo Pošta, včeraj, danes, jutri," pa je po še več drugih nagovorih na koncu podčrtala sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Irena Jaklič Valent. Kot je pojasnila, so imeli danes srečanje z ekipo poslanske skupine SD, v 14 dneh pa pričakujejo sestanek z njihovim ministrom, pristojnim za gospodarstvo, Hanom. Od njega pričakujejo jasna stališča in premike v smeri zahtev sindikatov.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Stubelj je pristavila, da v primeru, da sestanka s Hanom ne bo, sledijo nove aktivnosti. "Zavedajte se, da bo ta korak še bolj pogumen in še daljši," je navedla. Ločeno je novinarjem dejala, da je to zadnji poziv.

Država mora začeti sofinancirati univerzalne poštne storitve, je sklenila.

Shod zaposlenih na Pošti Slovenije in v Invalidskem podjetju Pošte Slovenije je potekal pred Poštnim logističnim centrom v Ljubljani, organizirali pa so ga v SDPZ Slovenije in Konferenci SDPZ Pošte Slovenije. Udeležili so se ga tudi predstavniki Sindikata poštnih delavcev.

Novo na Metroplay: Andraž Štalec o digitalnem marketingu, vodenju podjetja in pasteh digitalnega sveta