31. 3. 2023, 11:01

Si Golob koplje jamo? Trdi, da sodelovanje Gabrove ni konflikt interesov, a tega naj ne bi preveril

Žiga Živulovič jr./BOBO

Na KPK zanikajo, da naj bi se iz kabineta predsednika vlade obrnili nanje. Kje tiči resnica?

"Vnaprej smo preverili, tudi pri komisiji za preprečevanje korupcije, na kakšen način naj se ta posvetovanja izpeljejo, da bo stvar znotraj vseh zakonskih okvirjev. In izpeljana so bila natančno tako, kot je bilo napovedano," je Robert Golob stopil v bran svoji partnerici Tini Gaber. Pred dnevi je v intervjuju zatrdil, da njeno sodelovanje v vladni delovni skupini za pravice živali ni konflikt interesov, da gre za posvetovanje civilne družbe.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so dejali, da uradnega vprašanja iz kabineta predsednika vlade o tem niso dobili, poroča N1. Kje je torej prišlo do komunikacijskega šuma? 

Profimedia

KPK zanika posvet z njimi 

Čeprav so na KPK dejali, da uradnega vprašanja vladnega kabineta glede omenjene teme niso prejeli, dopuščajo možnost, da so se "predstavniki vlade o omenjeni temi z našimi sodelavci pogovarjali na katerem koli od usposabljanj, ki jih pogosto izvajamo".

Usposabljanja o institutih zakona o integriteti in preprečevanja korupcije so zelo aktivna. Z njimi zavezance ozaveščajo in seznanjajo z njihovimi obveznostmi in potencialno tveganimi situacijami. "Morda so predstavniki vlade iz tega sklepali, kako morajo v konkretnih primerih postopati," so za N1 pojasnili na KPK. 

Borut Živulovič/BOBO

Iz kabineta predsednika vlade sporočajo, da se je njegova trditev nanašala na pojasnila, ki so jih pridobili vnaprej. "V ta namen smo preučili javno dostopna sistemska priporočila in pojasnila KPK, saj smo želeli zagotoviti transparentno delovanje v vseh različnih situacijah, ko se predstavniki kabineta predsednika vlade srečajo s predstavniki civilne družbe. Prav tako je KPK v kabinetu organizirala usposabljanje na temo izvajanja obveznosti v zvezi z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije," so potrdili, da se predstavniki kabineta na KPK uradno niso obrnili. Tudi neuradno naj se o tem ne bi posvetovali, poroča N1

Kako je Golob prišel do tovrstnega sklepa? 

Po besedah njegovih sodelavcev naj bi Golob nekomu od zaposlenih naročil, da preuči doslej objavljena priporočila in pojasnila KPK, ki se nanašajo na delovanje partnerjev politikov, in tudi navedbe predstavnikov komisije na jesenskem usposabljanju zaposlenih v kabinetu. Iz tega naj bi predsednik vlade razbral, da tudi v dotični situaciji naj ne bi šli za konflikt interesov. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord