1. 6. 2022, 20:48 | Vir: STA

Simič odstopil s položaja: "Novemu finančnemu ministru omogočam, da si izbere novega direktorja Fursa."

Anže Malovrh/STA

Položaj generalnega direktorja Fursa je prost, saj je Simič zameril Golobove besede in zdaj z njim ne želi sodelovati.

Generalni direktor Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) Ivan Simič je ministru za finance poslal odstopno izjavo, je Simič danes sporočil prek Twitterja.

"Sporočam vam, da sem po glasovanju v DZ ministru za finance poslal moj odstop s položaja generalnega direktorja Fursa," je zapisal Simič. 

Držal besedo

S tem je uresničil nedavno napoved, da bo odstopil takoj po imenovanju nove vlade. Ob napovedi odstopa je kot razlog navedel besede novega predsednika vlade Roberta Goloba, ki je dejal, da so dediščina prejšnje vlade nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih.

"V začetku junija bomo dobili novo vlado. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral svojo ekipo. Kot sem že napovedal, bom takrat odstopil. To pomeni, da se umikam z odhajajočo vlado, novemu finančnemu ministru pa omogočam, da si izbere novega direktorja Fursa, ki bo ustrezal njegovim kriterijem," je Simič v svojem blogu zapisal konec maja.

Golobove navedbe o nekompetentnih ljudeh na vodstvenih položajih po Simičevem prepričanju ne držijo. "Menim, da bo sam imel kar nekaj težav, da bo našel kompetentne," je ocenil in dodal, da ne moreš biti uspešen direktor Fursa, če nimaš popolnega zaupanja finančnega ministra in predsednika vlade. "Golobova izjava je pokazala, da tega zaupanja ni," je menil.

Spomnimo ...

Vlada Janeza Janše je Simiča na čelo Fursa kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja imenovala z lanskim junijem, potem ko je s tega položaja razrešila Simona Starčka.

Simič je sprva napovedal, da namerava na čelu Fursa ostati pol leta, a si je premislil. Polni petletni mandat je nastopil 18. novembra lani.

Kdo je Ivan Simič?

Simič je končal pravno fakulteto v Ljubljani in magistrski študij davčnega prava na pravni fakulteti v Mariboru. Je davčni svetovalec, predavatelj, avtor in soavtor knjig in priročnikov o davkih, nekdanji direktor slovenske davčne uprave, ki jo je že vodil med letoma 2006 in 2008, in srbske davčne uprave.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord