2. 11. 2023, 08:40 | Vir: STA

Sindikat opozarja na pravice upokojencev: "Če je človek star, še ne pomeni, da nima obveznosti"

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Člani Sindikata upokojencev Slovenije so v javnem pismu ministra za okolje, podnebje in energijo Bojana Kumra pozvali, da javni promet uredi tako, da ga bodo lahko uporabljali vsi, ko ga potrebujejo in posebej poudarili dostop starejših do njega. 

Ti so namreč enakopravni uporabniki, četudi je ta zanje brezplačen, poudarjajo v sindikatu.

Starejši od 65 let se lahko z javnimi prevoznimi sredstvi namreč vozijo brezplačno, če si priskrbijo posebno kartico, sindikat pa so zmotila opozorila ministra za okolje, podnebje in energijo pred dnevi, da ima ta ukrep po njegovem mnenju nekatere negativne učinke.

Kumer je problematiziral predvsem zasedenost transportnih sredstev v medkrajevnem potniškem prometu, na kar vse večkrat opozarjajo številni drugi uporabniki, kot so dijaki, študenti in delavci. Slednji namreč zaradi zasedenosti transportnih sredstev, vezanih na ukrep brezplačnih vozovnic za upokojence, ob jutranjih in popoldanskih prometnih konicah ostajajo na postajališčih in tako ne morejo priti pravočasno v službo, fakulteto ali na delo.

Težava je v organizaciji javnih prevozov

V sindikatu so se na ministrove besede odzvali z opozorilom, da veliko starejših lahko pride do zdravnika, banke, zavarovalnice in drugih uradov samo z javnim prevoznim sredstvom. Tisti, ki nimajo lastnega prevoznega sredstva, brez javnega prevoza ne morejo niti v trgovino ali po drugih nujnih opravilih, dodajajo v sindikatu upokojencev in ob tem poudarjajo, da veliko starejših sodeluje tudi v različnih predstavniških organih, političnih strankah in organizacijah.

"Če je človek star, še ne pomeni, da nima obveznosti, da je izključen iz družbe in da potrebuje javni prevoz samo takrat, ko ga drugi ne potrebujejo. Takšno razmišljanje je nezaslišano in skregano s politiko trajnostne mobilnosti," so predstavniki sindikata zapisali v dopisu ministru in dodali, da težava niso starejši, ki uporabljajo javni prevoz, pač pa organizacija javnih prevozov.

Ministra Kumra so zato pozvali, da zadevo, ki je v pristojnosti njegovega ministrstva, uredi tako, da bodo vsi lahko uporabljali javni prevoz, ko ga potrebujejo - od šolajočih in zaposlenih do upokojencev in starejših. "To je njegova dolžnost in ne razmišljanje, kako bi upokojencem omejeval pravice, ki jim jih daje ustava in sprejeti zakoni, še posebej enakost pred zakonom in prepoved diskriminacije," so še dodali v sindikatu upokojencev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol