A. B./STA | 18. 1. 2023, 11:01

Sindikati javnega sektorja: če ne bo sprememb, gremo na protestni shod

Borut Živulović/Bobo

Pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov se je odločila upreti domnevnim parcialnim dogovorom glede dviga plač. 

Jakob Počivavšek, vodja pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, je na novinarski konferenci predstavil poglede na trenutno stanje v Sloveniji. Povedal je, da so na tveganja glede parcialnih dogovorov opozorili že na jesenskih pogajanjih med vlado in sindikati javnega sektorja. Prizadevali so si, da bi bile rešitve ugodne za celoten javni sektor, ne le za določene. Parcialne dogovore glede plač, ki se izkazujejo za vse pogostejšo prakso, obsojajo.

Po njegovih besedah pripravljenosti na rešitve, ki so jih v preteklosti že predlagali, od vlade ni bilo. 

Nesorazmerna plačila 

Počivavšek je v imenu sindikata povedal, da je vladna odločitev glede odpravljanja plačnega nesorazmerja v okviru prenove plačnega sistema, nesprejemljiva, saj ustvarja še večje neenakosti. Tako so nekatere skupine v veliko boljšem položaju kot druge. "Medtem ko vlada te dogovore sklepa, ki nimajo podlage v dosedanjih dogovorih, krši sklenjeni sporazum med vlado in sindikati javnega sektorja in se ne pogaja o odpravi uravnilovke v spodnji tretjini plačne lestvice in s tem pušča na cedilu pretežni del zaposlenih v javnem sektorju s plačami, nižjimi od minimalne," je dodal. 

Žiga Živulović jr./BOBO

Legitimnosti in utemeljenosti povišanj ne oporekajo, a poudarjajo, da je tudi v drugih delih javnega sektorja veliko zaposlenih, ki si zaslužijo primerljivo višje osnovne plače, kot so to zagotovili nekaterim. Pri tem je poudaril, da ni primerno, da imajo nekateri v zasebnem in javnem sektorju celo nižje plače od minimalne. 

Kot neprimerno je komentiral tudi dejanje ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik. Ta je pred dnevom povedala, da bodo na koalicijskem vrhu skupaj predelali njena izhodišča in rešitve za plačno reformo, s čimer se Počivavšek ne strinja. To zagovarja z dejstvom, da ministrica v javnosti predstavlja rešitve, ne da bi se prej posvetovala s sindikati. 28 predlogov, ki so jih uspeli spisati, bodo posredovali ministrici. Če jih vlada ne bo pregledala, bodo organizirali protestni shod za dostojno plačo, ki bo 24. januarja.

Profimedia

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord