18. 2. 2024, 11:15 | Vir: STA

Sistematični pregledi dreves: Celje skrbi za zdravje svojega zelenja

Profimedia

Na podlagi analize pregledov dreves bodo pripravili načrt za jesensko sajenje, ko je predvidena zasaditev še 200 dreves.

Celjsko javno podjetje Zelenice je začelo pregledovati stanje dreves v mestnih četrtih. Kot je povedal direktor podjetja Jože Krulec, so občani po lanskih neurjih na njih in občino naslovili precej pobud za te preglede.

"Sistematični pregledi, s katerimi smo začeli leta 2021, so pomembni tudi za varovanje dreves, ki so ključna za kakovost bivanja v urbanem okolju. Zato smo se odločili, da pripravimo strokovno oceno stanja, ki bo osnova za izdelavo novega registra mestnih dreves ter za načrt vzdrževanja in sajenja," je dejal.

Žiga Živulović jr. /Bobo

V Celju bodo ob svetovnem dnevu Zemlje v sodelovanju s šolami in Razvojno agencijo Savinjske regije na različnih lokacijah zasadili približno 30 dreves. Na podlagi analize pregledov dreves bodo pripravili načrt za jesensko sajenje, ko je predvidena zasaditev še 200 dreves.

Lani so Zelenice obrezale 1222 dreves v celjski občini, kar je dobrih 800 več kot leto prej. Na novo so posadili 214 dreves in 50 grmovnic.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol