10. 3. 2024, 09:40

Vesela novica za prebivalce gorenjskega mesta: začenja se 5-milijonska investicija

Bobo

V Škofji Loki je z zamudo zaradi poplav vendarle stekla prenova Mestnega trga.

Z rekonstrukcijo kanalizacijskih vodov in vodovoda na Grabnu, ki jih je treba predhodno urediti za navezavo komunalne infrastrukture s trga, se je v Škofji Loki konec februarja začela prenova Mestnega trga. Pet milijonov evrov vredna investicija, katere realizacija se je zaradi poplav zamaknila za pol leta, naj bi bila končana v letu in pol.

Kot je pojasnil škofjeloški župan Tine Radinja, se je prenova začela s pripravljalnimi deli. To so dela na področju Puštalskega mostu in klanca, ki vključujejo rekonstrukcijo kanalizacijskih vodov in vodovoda, ki so potrebni za navezavo nove komunalne infrastrukture, ki jo jo bo dobil Mestni trg.

V sklopu projekta celovite prenove Mestnega trga in Klobovsove ulice bo obnovljeno in posodobljeno celotno infrastrukturno omrežje, torej vodovod, fekalna in meteorna kanalizacijo, elektro in telekomunikacijski vode ter plinovod. Uredili bodo tudi strelovode, javno razsvetljavo in zgornji ustroj.

Kot je pojasnil župan, je razlog za prenovo menjava vse dotrajane infrastrukture, saj so napeljave pod trgom stare več kot 60 let in so na koncu svojega življenjskega cikla. Po zaključku del pod zemljo pa bo prišlo na vrsto novo tlakovanje Mestnega trga, nova osvetlitev in urbana oprema.

Bobo

Radinja je prepričan, da so v sodelovanju s projektanti in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije našli rešitve, ki bodo poudarjale dediščino mesta še veliko bolje, kot jo sedaj. V tlakovanju se bo odražalo, kako je trg izgledal nekoč in kakšna je bila takrat njegova namembnost ter katere so bile najpomembnejše hiše.

Prenova sledi izbrani rešitvi arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar, ki je aprila 2013 zmagala na javnem natečaju za ureditev odprtih javnih površin starega mestnega jedra Škofja Loka ter ureditve obeh Sor. Doslej so na osnovi zmagovalne rešitve prenovili že Cankarjev trg, Blaževo ulico in Trg pod gradom.

Prenova Mestnega trga in Klobovsove ulice bo predvidoma trajala 18 mesecev in župan upa, da bo končana do naslednje uprizoritve Škofjeloškega pasijona, ki je načrtovana čez dve leti. "Večjih težav ne bi smelo biti, saj smo se zelo dolgo in temeljito pripravljali na projekt prenove. Seveda pa je kulturna dediščina v naših tleh tista velika neznanka, ki lahko projekt morebiti zadrži," je pojasnil župan.

Gradbena dela bi se morala začeti že avgusta lani, ko pa so Škofjo Loko prizadele poplave. "Lani smo se zato dogovorili, da bomo projekt zamaknili in vse svoje sile in napore preusmerili v sanacijo," je spomnil Radinja. Sanacija po poplavah dobrega pol leta kasneje sicer še vedno poteka, so se pa na občini odločili, da vendarle začnejo tudi prenovo Mestnega trga, pogodba z izvajalcem del je bila namreč že podpisana, prav tako so za projekt odobrena nepovratna evropska sredstva.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol