A. B. | 10. 10. 2022, 14:09 | Vir: STA

Skoraj polovica Slovencev je ostro proti vnovičnemu cepljenju: med njimi je največ ...

Profimedia

Vnovično naraščenje okužb je sprožilo množične odzive in neodobravanje novega cepiva. 

Delež prebivalcev Slovenije, ki se ne nameravajo cepiti s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19, je 46,9-odstoten. Javnomnenjsko anketo je inštitut Mediana izvedel med 20. in 22. marcem na vzorcu 435 polnoletnih prebivalcev Slovenije.  

Cepiti se še namerava 27,1 odstotka vprašanih, 23,1 odstotka pa je neodločenih.

Namera za cepljenje višja med tistimi, ki so se že cepili 

Med tistimi, ki se nameravajo cepiti, je le pet odstotkov vprašanih, ki so bili doslej cepljeni z enim odmerkom ali sploh niso bili cepljeni proti covidu-19, okoli 14,5 odstotka je prejelo dva odmerka, 80,6 odstotka pa tri odmerke.

Profimedia

Namera za cepljenje s poživitvenim odmerkom je torej daleč najvišja med tistimi, ki so do zdaj že prejeli vse možne odmerke.

Med tistimi, ki nameravajo prejeti poživitveni odmerek, so v primerjavi s populacijo statistično značilno reprezentirane ženske.

Med tistimi, ki se za poživitveni odmerek najverjetneje ne bodo odločili, je največ takšnih, ki že do zdaj niso prejeli nobenega odmerka cepiva proti covidu-19, in sicer kar 54,5 odstotka. Še nadaljnjih 6,5 odstotka je prejelo le en odmerek, 28,7 odstotka pa dva. Le desetina vprašanih, ki se ne nameravajo cepiti s poživitvenim odmerkom, je prejela vse tri odmerke.

Profimedia

V skupini vprašanih, ki se ne namerava cepiti, so v primerjavi s populacijo nadpovprečno zastopani moški ter starejši od 65 let. Po podatkih, zbranih konec septembra, je poživitveni odmerek že prejelo 2,9 odstotka prebivalcev Slovenije, kaže raziskava inštituta Mediana.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord