A. B. | 2. 4. 2023, 20:43

V Piranskem zalivu se skupina Slovencev bori za svoj dom: tam so dobrodošli le, če imajo v žepu pol milijona evrov

Profimedia

"Kapital lahko, ljudje pa ne? Takšna je trenutna situacija. Saj veste, kako je s tem, velike ribe žrejo majhne," je povedala ena izmed Slovenk, ki živijo na tem območju. 

Na hrvaški strani Piranskega zaliva, v naselju Alberi, je 200 Slovencev še v času nekdanje skupne države kupilo manjše parcele. Po razpadu Jugoslavije so se oblasti odločile, da na tem območju ne sme graditi nihče. Kljub temu okoli njih rastejo luksuzni kompleksi, celo na obali, a navedenim slovenskim lastnikom gradnje ne dovolijo. 

Prav tu se razprostira kompleks Kempinski in novi luksuzni resort Petram. Temu naproti stojijo razpuščene prikolice. 

Zato se Slovenci borijo, da jih iz lastnih domov in parcel ne bi izgnali. 

Lastniki so nad dejanji prizadeti

Do 21. stoletja je na območju veljala prepoved gradnje, saj je bilo to obravnavano kot kmetijska površina. A takrat so začeli tam rasti luskuzni kompleksi. Zaščiten obalni pas so razširili na sto metrov od obale. Janez Jarc, eden izmed lastnikov je ob tem povedal: "Mi želimo narediti lepe objekte," je dejal za 24ur, a jim to preprosto ni dovoljeno.  

Profimedia

Po besedah tamkajšnje lastnice Sanjo Bosnić je mesto Umag samo sebi odobrilo gradbeno dovoljenje, zato lahko tudi gradijo na pomorskem delu. "Kapital lahko, ljudje pa ne? Takšna je trenutna situacija. Saj veste, kako je s tem, velike ribe žrejo majhne." 

Potrjuje, da so dejanja prizadela tudi druge Slovence z območja in sumi, da želijo z občinskimi odloki znižati vrednost parcel majnih lastnikov: "In ko se poceni dokopljejo do teh parcel, se verjetno načrt lahko spet spremeni."

A ne gre za spor med domačini in priseljenci. Slovenci so dobrodošli lastniki, a le, če imajo skoraj 400.000 evrov, za kolikor slovenski posredniki ponujajo nakup apartmaja v Petramu, navajajo na 24ur. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord