R. K. | 19. 3. 2024, 07:00

Bizarna dieta, razširjena med Slovenci: surovo meso in veliko slane vode naj bi pozdravila vse bolezni

Profimedia

Dieto pri nas promovira samooklicana strokovnjakinja za zdravje, nekateri njeni sledilci pa s surovimi živalskimi beljakovinami in slano vodo 'zdravijo' celo majhne otroke.

Živimo v časih, ko se kljub eksponentnemu napredku sodobne medicine in vse višji pričakovani življenjski dobi pospešeno širi tudi nezaupanje v uradno medicino. Nekateri ljudje, ki imajo takšne ali drugačne zdravstvene težave, se ob tem zatekajo k raznim alternativnim zdravilcem in uradne protokole zdravljenja dopolnjujejo z alternativnimi metodami, najdejo pa se tudi takšni, ki uradna zdravila povsem opustijo, kar jih lahko v skrajnem primeru stane življenja.

V zadnjem času so se pri nas pojavili celo posamezniki, ki ne zaupajo nobenim, niti alternativnim medicinskim pripravkom, temveč verjamejo, da se bo telo kar samo ozdravilo vseh tegob, če bodo dosledno upoštevali zelo neobičajno in strogo dieto, ki zapoveduje močno pretirano uživanje soli in prehrane skoraj izključno živalskega izvora.

Profimedia

Slana voda in surovo meso

Med nekaterimi Slovenci je postala popularna tako imenovana globoka celična hidracija - precej za lase privlečena teorija o tem, da se bo telo z uživanjem velikih količin slane vode in surove hrane hidriralo in se samodejno očistilo vseh strupov. S tem naj bi se ozdravilo vseh bolezni, ki naj bi bile očitno brez izjeme posledica škodljivih učinkov v telesu nabranih toksinov

Nenavadno dieto na podlagi metod hrvaškega "zdravilca" Darka Velčka pri nas promovira Jana Hudernik, ki ji je uspelo s pisanjem o domnevnih neverjetnih zdravilnih učinkih uživanja velikih količin slane vode in surove prehrane živalskega izvora pritegniti večje število ljudi. O tej temi predava tudi na plačljivih delavnicah, ki jih organizira po Sloveniji, predvsem pa ljudem svetuje na svojem spletnem blogu in družbenih omrežjih. Za udeležbo na štiriurnem predavanju je glede na eno od njenih objav treba odšteti "80 evrov brez DDV"

Vabili na predavanja Jane Hudernik. Podatke o lokaciji in samem predavanju je bilo mogoče izvedeti samo prek elektronske pošte.

Vabili na predavanja Jane Hudernik. Podatke o lokaciji in samem predavanju je bilo mogoče izvedeti samo prek elektronske pošte.

Facebook/Samoozdravitvena moč telesa

Neverjetne trditve Darka Velčka

Obljube o čudežni zdravilni moči njegove diete so naravnost bizarne. Darko Velček na svojem blogu med drugim trdi, da je mogoče z upoštevanjem posebnega protokola prehranjevanja pri otrocih popolnoma pozdraviti Downov sindrom, "če se pravilno zdravi v zgodnjih fazah."

Hkrati podpihuje nezaupanje v uradno medicino s trditvami, kot sta "noben zdravnik ne zna pozdraviti nobene bolezni" in "nihče od zdravnikov nima pojma, kaj počne", čeprav je sam tisti, ki vso kompleksnost različnih bolezni zreducira na vedno enak domnevni vzrok in ponuja vedno enako domnevno rešitev - prehranjevanje s pretežno surovim mesom in slano vodo oziroma "krvno plazmo".

Na fotografiji, ki je bila objavljena v začetku marca, ni videti, da bi bilo na Velčkovem krožniku le meso, vsebina njegovega kozarca pa ni podobna slani vodi.

Na fotografiji, ki je bila objavljena v začetku marca, ni videti, da bi bilo na Velčkovem krožniku le meso, vsebina njegovega kozarca pa ni podobna slani vodi.

Facebook/Livy Rodriguez Navarro

Darko Velček priporoča izredno veliko količino morske soli - 20 do 25 gramov na liter vode. Omenja, da naj bi bilo mogoče proces razstrupljanja pospešiti z dodajanjem 30, 40 ali 50 gramov soli na liter vode in opozarja na pričakovane stranske učinke "razstrupljanja telesa", kot je driska.

Velček med drugim zanika tudi obstoj virusov. Ti so po njegovem le nekakšne vrečke za smeti, s pomočjo katerih se iz telesa izločajo toksini. Izvor in kompleksnost različnih bolezni razume smešno poenostavljeno - vsi simptomi, ki se kažejo pri katerikoli bolezni, naj bi bili le znak, da se iz telesa izločajo toksini. "Bolj kot smo toksični, močnejši bodo simptomi bolezni. To je tudi razlog, zakaj le stari in bolehni ljudje podležejo nalezljivim boleznim," trdi Večlek. 

Darko Velček ljudem za dveurni individualni pogovor o tem, zakaj naj bi bilo dobro piti velike količine slane vode in jesti surovo meso, zaračuna 200 evrov.

Darko Velček ljudem za dveurni individualni pogovor o tem, zakaj naj bi bilo dobro piti velike količine slane vode in jesti surovo meso, zaračuna 200 evrov.

Youtube/Ragnar Redbeard/posnetek zaslona

Sklicuje se na stvarnika

Velček ne nasprotuje le uradni medicini, ampak tudi alternativnim zdravilcem in je proti naravnim oziroma alternativnim zdravilom, kar je poudaril na svojem blogu. Svoje izjave argumentira s preprosto mislijo: vse, kar potrebujemo, nam je "zagotovil stvarnik". Od zavajajočih trditev ima očitno tudi finančno korist. Čeprav v enem od zavihkov svojega bloga trdi, da ničesar ne prodaja, v drugem zavihku v zameno za denar ponuja svoje knjige, v tretjem pa plačljivo svetovanje prek Skypa ali telefona. Za uro in pol do dve uri dolg prvi pogovor zaračuna 200 evrov. Plačilo sprejema izključno na Paypal.

Podobno kot Velček tudi slovenska promotorka njegovih teorij vodi spletni blog, kjer na dolgo in široko piše o tem, zakaj naj bi se bilo dobro prehranjevati s surovimi beljakovinami živalskega izvora in popiti velike količine slane vode. Tudi ona pri promoviranju svojih metod uporablja neverjetne in celo skrajne trditve. Da bi pridobila tiste, ki imajo glede prehranjevanja z živalskim mesom etične pomisleke, je na primer trdila, da se vegetarijanci glede povzročanja bolečine in stresa prav nič ne razlikujejo od mesojedcev.

Profimedia

"Tako žival kot rastlina, ob odvzemu življenja doživljata povsem enak stres in šok, ki ga vase sprejmemo tako z mesom ali solato," je Hudernikova zapisala na svojem blogu. Če na vrtu odtrgate paradižnik ali odrežete solato, je po njenem torej enako, kot če ubijete kravo

Najmanj ena nepotrebna smrt

Hudernikova vodi skrito Facebook skupino Samoozdravitvena moč telesa, v kateri se je našlo skrb vzbujajoče število ljudi, ki so njenim bizarnim trditvam nasedli in tam delijo svoje izkušnje s protokolom uživanja slane vode in surove prehrane živalskega izvora. Te so velikokrat zelo neprijetne, Hudernikova pa jih v komentarjih in pojasnilih brez izjeme pripisuje čiščenju toksinov iz telesa. Čeprav je skupina skrita, ima več kot 14.000 članov.

V njej se zadržujejo tudi ljudje z resnimi zdravstvenimi težavami, najmanj eden izmed njih - goreč podpornik samozdravljenja s slano vodo in surovim mesom, ki je imel resne zdravstvene težave in je zavračal uradno zdravljenje - pa je pred kratkim celo umrl. 

Facebook/Samoozdravitvena moč telesa

Miho Bidarja je javnost poznala kot predanega nasprotnika ukrepov proti covidu. Bil je soprog Anice Bidar, ki je pozornost javnosti najprej pritegnila kot tesna sodelavka Andreja Šiška v Štajerski vardi. Ko se je s Šiškom razšla, pa je ustanovila civilno iniciativo Maske dol in kasneje politično stranko Za ljudstvo Slovenije, ki se je za vstop v državni zbor potegovala na zadnjih parlamentarnih volitvah.

Sama na volitvah sicer ni nastopila, po tem, ko se stranki ni uspelo prebiti v parlament, pa sta zakonca iz javnosti nekoliko umaknila.

Ignoriral opozorila kardiologa

Oba sta bila tudi člana skupine, ki jo vodi Hudernikova, o prakticiranju strogih postov s slano vodo in diete s surovim mesom pa je Bidar večkrat pisal v svojih javnih objavah na Facebooku, kjer je med drugim delil tudi informacije o svojem zelo resnem zdravstvenem stanju.

Miha Bidar in Anica Bidar (oba v rdečih majicah).

Miha Bidar in Anica Bidar (oba v rdečih majicah).

Borut Živulovič/Bobo

Šlo je celo tako daleč, da je javno objavil svoj kardiološki ambulantni karton, slovenski kardiolog Robet Lipovec pa je nato Anico Bidar prek elektronske pošte dobronamerno opozoril na resnost njegovega stanja. A opozorilo je žal naletelo na gluha ušesa.

V začetku leta je Bidar elektronsko sporočilo v celoti objavil na Facebooku. Iz njega je razvidno, da je Lipovec opozoril, da ima Bidar glede na karton "srčno popuščanje pri težje zmanjšani funkciji levega srca - dilatativno kardiomiopatijo in sladkorno bolezen" in da lahko do poslabšanja pri srčnemu popuščanju pride tudi zaradi pretiranega vnosa tekočine, njegovi soprogi je ob tem dejal, da mu ne bo pomagalo nobeno naravno zdravljenje in da bo moža kmalu izgubila, če ne bo zdravljen. 

Zapisal je tudi, s kakšnimi posegi bi bilo njegovo stanje mogoče spraviti pod kontrolo in izpostavil celo možnost, da kakšen večji operativni poseg ne bi bil potreben. Bidar je namesto tega izbral "samozdravljenje" po metodi Darka Velčka.

Neverjetne količine zaužite soli

Iz njegovih objav je razvidno, da je že lanskega novembra prakticiral 21-dnevni post s slano vodo, v začetku letošnjega januarja pa se je lotil še 14-dnevnega posta. Kot je poudaril v enem izmed komentarjev, je post zanj pomenil, da je takrat povsem brez hrane in pije samo (slano) vodo. Zapisal je tudi recept. In sicer si je mešal 10 gramov nejodirane in nerafinirane piranske soli na liter vode.

Ob tem ni zapisal, koliko slane vode je zaužil dnevno, je pa v nekem komentarju o tem spregovorila njegova soporoga, ki je zase dejala, da na dan popije 3,5 litra vode in da v vodo 15 gramov soli. Ob tem je zatrdila, da navadne vode več ne pije, ker se ji zdi prazna.

Facebook/Samoozdravitvena moč telesa/Miha Bidar

Glede na podatke NIJZ je največji še priporočen vnos soli pet gramov na dan. Če je Bidarjeva v 3,5 litra vode dodala 15 gramov soli, je dnevno zaužila trikratnik največjega priporočenega vnosa. Koliko slane vode je dnevno zaužil njen soprog, ki je v en liter vode dodal 10 gramov soli, ni znano. Če je med postenjem s slano vodo res nadomeščal vso hrano, je najbrž popil veliko tekočine.

Članu skupine odsvetovala obisk zdravnika

V času okoli Bidarjeve smrti se je Hudernikova očitno ustrašila morebitne pozornosti in je svojo Facebook skupino skrila pred radovednimi očmi javnosti, iz nje pa naj bi odstranila vsakogar, ki ji v določenem roku na elektronski naslov ni poslal svojih osebnih podatkov. To bi lahko nakazovalo, da se tudi sama zaveda resnosti svojega početja. Kot je razvidno iz objav v skupini, njenim teorijam namreč sledijo stari in mladi, slano vodo in surove živalske beljakovine pa nekateri dajejo celo svojim otokom

Facebook/Samoozdravitvena moč telesa

Hudernikova v svoji skupini ljudem s težavami brez slabe vesti odsvetuje obisk zdravnika: "Jaz na vašem mestu ne bi šla na preiskave. Čisti se to, kar povzroča težave v telesu. Naj gre ven," je na primer odgovorila na objavo nekega člana skupine. Drugi članici skupine, ki jo je zanimalo, ali lahko s pitjem slane vode začne takoj po operaciji želodca, pa je brez obotavljanja odgovorila, da bi sama na njenem mestu začela brez zadržkov.

Pitje slane vode svetuje tudi vsem tistim, ki imajo zaradi tega početja že težave. Osebi, ki je zapisala, da se ji po kozarcu slane vode zdi, kot da bi njen obraz gorel, je na primer odgovorila, da je lahko vzrok toksičnost krvi (in ne zaužita slana voda).

Facebook/Samoozdravitvena moč telesa

Zdravstvene težave članov skupine

Številni člani skupine so po dolgotrajnem uživanju slane vode opisovali simptome, kot so prebavne težave, driska, vrtoglavica, izpuščaji, napihnjenost, zatečenost ali dermatitis. Nekateri so opisovali težave svojih družinskih članov in celo otrok. "Sprašujem za mamo," je na primer zapisala članica skupine, ki jo je zanimalo, ali je možno, da ima njena mama po dveh tednih pitja slane vode in brez tega, da bi jedla samo surovo hrano, drisko, slabost v želodcu in povišano telesno temperaturo.

Hudernikova je to potrdila in dejala, da je driska celo nekaj dobrega: "Če imamo težave s prebavo, driske nikar ne zavirajmo. Pospešimo jo s hidracijo. Driska razstruplja." Veliko ljudi s težavami je od nje dobilo podobne nasvete, naj zaužijejo še več slane vode. Enako svetuje tistim, ki jih po pitju velikih količin slane vode muči vrtoglavica - po njenih besedah le še eden od simptomov pri razstrupljanju telesa. "V takšnem trenutku je potrebno povečati hidracijo," je zapisala.

Facebook/Samoozdravitvena moč telesa

Še ena članica skupine je zapisala, da je po pitju slane vode že šesti dan "napihnjena kot žaba"; druga, ki je dejala, da slano vodo pije tri tedne, pa se je pritožila, da je že nekaj časa vsa zatečena in se slabo počuti. Spet tretja članica je potožila, da se ji je po dobrem mesecu pitja slane vode pojavil hud dermatitis. Dejala je, da še nikoli ni šlo do takšne stopnje. "Na roki je koža že prav boleča, skeli, na obrazu pa imam težave celo z motnim vidom, pekočimi in srbečimi očmi (ne samo po vekah) ter občutkom, da imam v očeh trske," je opisala. Razkrila je tudi, da je mati samohranilka, ki še vedno doji.

Facebook/Samoozdravitvena moč telesa

Otroku, ki bruha, daje slano vodo

Določene objave v skriti skupini Hudernikove so še bolj skrb vzbujajoče, saj nekateri člani slano vodo in surovo hrano dajejo tudi svojim majhnim otrokom: "Pozdravljeni, sin (9 let) je ponoči dobil neko črevesno virozo. Driska, bruhanje, rahla vročina. Navajen je piti slano vodo do pol litra na dan. Zdaj mu dajem slano vodo, vendar mi jo hitro izbruha, tako da se bolj malo hidrira. Pazim, da ne popije prehitro. Kaj še lahko storim?" je v skupini zapisala članica.

Facebook/Samoozdravitvena moč telesa

Hudernikova celo tukaj ni imela zadržkov in je avtorico še dodatno spodbujala pri početju: "Gre za proces razstrupljanja, virus pa je le drugo ime za toksine." Po njeni groteskni razlagi je otrokova kri preobremenjena s toksini, ki se ne morejo naenkrat izločati prek ledvic in se izločajo skozi sluznico v črevesje, telo pa naj bi jih po hitrem postopku izločalo iz telesa z bruhanjem in drisko. "Slana voda je medij za izločanje toksinov, zato nič hudega, če jo izbruha, le sproti jo vedno znova počasi nadomeščajte. Otrok naj se le dobro hidrira, telo ve, kaj počne," je zapisala.

Slana voda in surova prehrana pri šestletni deklici

Za nasvet jo je vprašala tudi članica skupine, ki je hotela z njenimi metodami "samozdravljenja" pozdraviti alergije in atopijski dermatitis pri šestletni deklici. "Pije pa dosti surovega mleka, tudi slano vodo je začela piti, ne pa dosti, kake pol litra na dan," je opisala in dodala, da ji občasno daje tudi surovo sirotko. "Rada bi šla na 100 odstotno surovo prehrano pri njej, samo ne vem, kaj ji dati za jesti, ker je že tako drobcena in počasi raste in počasi pridobiva na teži, zdaj pa še stavka pri prehrani. Ni ravno jedec," je zapisala. 

Facebook/Samoozdravitvena moč telesa

Zanimalo jo je tudi, po kolikšnem času lahko deklici, ki je alergična na jajca, začne surova jajca uvajati na jedilnik, ko bo enkrat v celoti na surovi prehrani. 

Hudernikova ji je odgovorila, da ona otroku jajc sicer ne bi dajala, "dokler se ne bi povsem prečistila," bi ji pa očitno brez zadržkov dajala vse ostalo: "Surovo meso, surovo mleko, surovo skuto, surove maščobe," pri čemer je izpostavila tudi maslo in kokosovo maščobo. Priporočala je tudi surova prepeličja jajca, če deklica nanje le nima enake reakcije kot na kokošja.

Slano vodo je priporočala celo nosečnicam v boju proti nosečniški slabosti. Tudi ta naj bi bila po besedah Hudernikove "v prvi vrsti posledica dehidracije telesa. Dehidracijo pa vedno spremlja velika skoncentriranost toksinov v krvi". Nosečnice zato po njenem mnenju potrebujejo nekaj požirkov slane vode za hidracijo.

Facebook/Samoozdravitvena moč telesa

Nekateri prenehali jemati zdravila za kronične bolezni

Nekateri člani skupine so zaradi vere v zdravilno moč pitja slane vode in prehranjevanja s surovim mesom in jajci domnevno prenehali celo z jemanjem zdravil za kronične bolezni. Ena od članic skupine je na primer zapisala, da je popolnoma prenehala z jemanjem tablet za ščitnico, ravno tako pa ne uporablja več niti nobenih alternativnih pripravkov, "razen zobne paste s koloidnim srebrom in nekega zelišča, ki ga uporabljam že dobro desetletje".

Hudernikova je različnim ljudem obljubljala, da bo "uvedba celostnega protokola" izboljšala stanje pri demenci oziroma Alzheimerjevi bolezni, tresavici in celo poškodovanem hipotalamusu. Pravzaprav se zdi, da na svetu ni zdravstvene težave, ki je po njenem mnenju ne bi pozdravila hidracija s slano vodo in dieta s surovimi živalskimi beljakovinami.

Primitivne prakse se širijo s sodobno tehnologijo

Naj se zdijo tovrstne skrajne in zavajajoče prakse še tako privlečene za lase, navedeni primeri nakazujejo, da ima lahko njihovo neomejenjo širjenje za posameznike in družbo tudi resne negativne posledice. Samooklicani zdravilci, kot sta Darko Velček in Jana Hudernik, jih danes zlahka širijo s pomočjo družbenih omrežij, kjer, kot se zdi, brez večjih težav najdejo sledilce, ki jim brezpogojno verjamejo in dosledno upoštevajo njihove bizarne nasvete - žal prevečkrat tudi na račun lastnega zdravja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord