18. 10. 2023, 20:24 | Vir: STA

Slavoj Žižek po razburjenju, ki ga je povzročil v Frankfurtu, ne obžaluje ničesar: Janez Janša ministrico pozval k odstopu

Profimedia

Svetovno najbolj prepoznaven slovenski filozof meni, da je bil na odprtju knjižnega sejma še premalo oster.

Filozof Slavoj Žižek je s svojim govorom na torkovem odprtju 75. Frankfurtskega knjižnega sejma povzročil precejšnje razburjenje, nekaj ljudi je tudi protestno zapustilo dvorano. Na reakcije na svoj govor se je danes odzval tudi Žižek sam in poudaril, da ničesar ne obžaluje. Meni celo, da bi moral biti še bolj oster.

Komu je služil napad Hamasa?

Kot je povedal v izjavi za RTV Slovenija, bi moral na tistega, ki je prekinil njegov nastop, zavpiti nazaj, "ti si največji podpornik antisemitizma v Nemčiji", ker prav tak odnos bo okrepil antisemitizem. Kot je še dodal, je šlo za odgovor "teh lažnih filosemitov", a večina zasebne pošte, ki jo dobiva, je drugačna, napadajo da ga lažni levičarji, je še povedal.

Ob tem se je tudi vprašal, komu je nedavno služil napad Hamasa, ker, kot je menil, je objektivno služil najtrši roki v Izraelu. Ob tem je spomnil, da so Izrael še pred dvema, tremi meseci pretresale velike demonstracije, a je zdaj tega konec.

Profimedia

"Jaz dejansko mislim, v moji viziji imate Hamas in Netanjahujevo vlado, v kateri sedi Itamar Ben-Gvir, od Izraela obsojen kot terorist, in na drugi strani Hamas. To je ena os, na drugi strani so normalni ljudje," je še povedal Žižek in dodal, da ga je pri vseh reakcijah "streslo to", da niti ena stvar, ki jo je izrekel v torek, ne bi bila že izrečena v liberalnih, zahodnih, izraelskih medijih.

Oster odziv Janeza Janše

Na Žižkov govor se je odzval tudi prvak stranke SDS Janez Janša. Zaradi Žižkovih besed o aktualnem dogajanju na Bližnjem vzhodu, s katerimi je vznemiril nekatere v dvorani, je pozval ministrico za kulturo Asto Vrečko k odstopu.

Na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, je zapisal: "Čas je, da sramota na dveh nogah na mestu ministrstva za kulturo Asta Vrečko, odgovorna za to blamažo, odstopi."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol