Uredništvo | 16. 7. 2023, 19:05

Kjer je volja, tam je pot: slepi in slabovidni mladostniki osvojili Triglav (VIDEO)

YouTube/Center IRIS/posnetek zaslona/fotomontaža

Za svoj podvig so trenirali celo šolsko leto, spoznali so tudi, da je v slogi moč. Njihov dosežek vam bo segel v srce.

Po več mesecih priprav se je šest slabovidnih oziroma slepih učencev ob spremljanju gorskih vodnikov Andreja in Marije Štremfelj ter učiteljev iz Centra IRIS odpravilo na Triglav.

Prvi dan šest ur hoje

Ideja za vzpon slepih in slabovidnih dijakov na najvišjo goro Slovenije se je porodila pred šestimi leti pri uri dodatne strokovne pomoči iz matematike. Dijak s Ptuja je učitelja Grego Hribarja vprašal: "Kaj misliš o tem, da bi jaz šel na Triglav?" Njegova želja je bila tako velika, da se je učitelj, ki je 30. junija drugič peljal slepe in slabovidne učence na Triglav, odločil, da organizira pohod za skupino šestih učencev, starih od 12 do 18 let, navaja portal Dostopno.

Youtube/posnetek zaslona

Najmlajši med njimi je bil 12-letni Tilen Kogovšek, ki je slep, loči le temo in svetlobo. Za pohod se je odločil, da sam sebi dokaže, da lahko tudi on osvoji najvišji vrh Slovenije.

Volja in osredotočenost

Za priprave na tokratni pohod na Triglav so na Centru IRIS ustanovili planinski krožek in pri tem opravili plezanje v Svetem Duhu in štiri kondicijske izlete v hribe, se spoznali in preizkusili različne načine hoje, splošni kondicijski pripravi in vajam za moč so se posvečali tudi pri pouku telovadbe.

Youtube/posnetek zaslona

"Pred šestimi leti nismo vedeli, kaj nas čaka, zato smo se proti vrhu odpravili nekoliko zadržano," so povedali vsi trije učitelji in izkušeni gorski vodnik Andrej Štremfelj, ki se je tudi letos na pohod odpravil z ženo Marijo. Dodal je, da je šel na odpravo z mešanimi občutki, kako bo šlo.

"Na koncu sem bil popolnoma presenečen nad tem, kakšno voljo imajo ti ljudje, kakšno osredotočenost, kako zaradi pomanjkanja enega čuta vklopijo na stotine drugih, za katere sam niti ne vem, da obstajajo."

Čeprav so imeli na poti tudi manjše krize, so jih skupaj premagal in vsem šestim mladim pohodnikom je uspelo priti na vrh našega najvišjega očaka.

Njihovo pot si lahko ogledate v spodnjem videu!