Danes obeležujemo svetovni dan čokolade, kako povezani pa smo Slovenci s to priljubljeno pregreho?
7. julija je svetovni dan čokolade, ko praznuje ena najbolj priljubljenih sladic na svetu. Tudi Slovenci jo imamo zelo radi, saj smo v zadnjem letu samo prek platofme Wolt naročili več kot 10.000 kilogramov čokoladnih izdelkov.
Največ jih sicer prodajo pozimi, sledita jesen in pomlad, najmanj pa prav v poletnih mesecih. Podobno opažajo tudi v čokoladnici La Chocolate, kjer poudarjajo, da vročina vpliva na nakupne navade, a zanimanje hitro naraste ob praznikih in posebnih priložnostih.
Največ čokolade naročimo ob koncu tedna, predvsem ob nedeljah, sledita sobota in ponedeljek, in sicer ob 18. uri, ko si številni privoščijo nekaj sladkega ob zaključku dneva. Čokolado pogosto naročamo tudi kot darilo ali pozornost za bližnje, kar potrjuje dejstvo, da je čokolada več kot le sladica, ampak kar pravo pravcato doživetje.
Morda vas zanima tudi:
- Ste ljubitelji sladkega? Izognite se temu, strokovnjaki pravijo, da je ta priljubljena sladica pravzaprav slaba novica
- Slaba novica za ljubitelje te zelo znane znamke čokolade, v trgovinah je več ne bo na voljo, številni so nejevoljni
Kakšno čokolado Slovenci obožujemo?
Najpogosteje naročamo klasične mlečne čokolade, sledijo mlečne čokolade z lešniki, karamelo ter z jogurtom in jagodo. Zelo priljubljene so tudi čokoladno-arašidove skodelice.
Tudi Dejan Tomažin, direktor čokoladnice La Chocolate, opaža podobne vzorce: "Slovenci imamo radi klasiko, radi pa tudi malo pokukamo čez rob. Na prvem mestu je gotovo mlečna čokolada s celimi lešniki. Ta je resnično brezčasna in najpogosteje posežemo po njej, ko si želimo tiste prave, domače čokoladne tolažbe. Zelo priljubljena je tudi temna čokolada z malino, saj gre za ravno pravšnjo kombinacijo sadne svežine in rahle grenkobe."
Ob tem poudarja, da kupci vse pogosteje posegajo tudi po posebnih čokoladah z izrazitim avtohtonim značajem. Kadar si zaželimo nekaj drugačnega, nas pritegnejo izdelki z lokalnimi sestavinami, kot so bučna semena, solni cvet, pehtran ali tartufi.
Vse pogosteje je opaziti, da Slovenci posegamo tudi po drznejših kombinacijah, ki sledijo svetovnim trendom. Kot pravi Tomažin, je med največjimi uspešnicami letošnjega leta tako imenovana dubajska čokolada s pistacijevo kremo, ki združuje prestiž, razkošje in vrhunsko kakovost. Vse več je zanimanja tudi za temno čokolado z višjo vsebnostjo kakava, pa tudi za veganske in brezsladkorne alternative.
Poleg klasičnih oblik čokolade radi posežemo tudi po izdelkih z okusom po čokoladi. Odličen primer je proteinski puding s čokolado, ki je bil na Woltu v zadnjem letu kar dvakrat bolj zaželen kot vaniljev. Čokolada s svojim prepoznavnim okusom torej ostaja izbira, ki ji zaupamo pri vsakem izdelku in ob vsaki priložnosti.