J. B./STA | 4. 12. 2022, 08:28

Slovenci danes spet na volišča, na sporedu drugi krog županskih volitev: preverite, kje bo najbolj napeto

Bor Slana/STA

Kdo bo koga? Ali tudi: danes bo dokončno znano, kdo vse bo naslednja štiri leta sedel v županskih pisarnah po državi.

Ob 7. uri se je po Sloveniji odprlo 928 volišč, na katerih bo lahko nekaj manj kot pol milijona volivcev v današnjem drugem krogu lokalnih volitev v 47 občinah izbiralo nove župane. Volišča bodo odprta do 19. ure, prve delne neuradne izide pa je pričakovati po 19.30. Do konca glasovanja še vedno velja volilni molk.

Tudi Maribor, Celje in Kranj

Medtem ko so v 165 od 212 občinah župane izvolili že v prvem krogu lokalnih volitev 20. novembra, pa v 47 občinah nihče od županskih kandidatov takrat ni dobil več kot 50-odstotne podpore. V teh občinah torej župane izbirajo danes. Med občinami, v katerih je za izvolitev župana potreben drugi krog, je tudi šest od 12 mestnih občin, in sicer Maribor, Celje, Kranj, Nova Gorica, Murska Sobota in Krško.

Nove župane lahko danes izbira 490.639 volilnih upravičencev na 928 voliščih v državi. Ponekod bodo potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Volivci morajo s seboj na volišče prinesti osebni dokument, po podpisu v volilni imenik pa prejmejo glasovnico. Na njej bosta navedena županska kandidata, in sicer po vrstnem redu glede na izid glasovanja v prvem krogu volitev. Volivec glasuje tako, da obkroži številko pred imenom kandidata.

Prvi neuradni izidi ob 19.30

Prvi delni neuradni izidi glasovanja bodo predvidoma znani po 19.30 uri, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah.

V spletni aplikaciji Državne volilne komisije bodo na voljo le podatki o županskih volitvah, ne pa tudi izidi naknadnih ali ponovnih volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Že čez dan pa bodo znani podatki o volilni udeležbi. Podatki o udeležbi do 11. ure bodo znani okoli poldne, o udeležbi do 16. ure pa okoli 17. ure.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.