R. K. | 22. 3. 2023, 18:56

Slovenci in gore: spoznajte zgodbe ljudi, ki so stopili izven okvirjev povprečja

Profimedia

V temeljni organizaciji slovenskih planincev so na področju slovenskega plezanja, alpinizma in gorništva predstavili zanimivo novost.

V Planinski zvezi Slovenije (PSZ), ki že 130 let goji slovensko planinsko izročilo, so začeli podkastom, v katerem predstavljajo "močne zgodbe, ki nosijo plezalsko in gorniško modrost". Idejni vodja novosti, ki nosi naslov V steni, je plezalski zanesenec Miha Habjan, so sporočili z zveze.

"Podcasti v slovenskem prostoru niso nova oblika širjenja pogovornih vsebin, zagotovo pa je podcast Planinske zveze Slovenije z naslovom V steni nekaj novega na področju slovenskega plezanja, alpinizma in gorništva," so zapisali in dodali, da se tako kot celotna družba spreminja tudi odnos do gora

Luka Maček

Avtentične zgodbe izkušenih planincev

"V instant družbi je vse narejeno na hitro in takoj dosegljivo, odnosi preveč površinski, močne zgodbe kar prehitro izgubijo težo in namen. Zato želimo krepiti skupnost, kjer bomo širili motivacijske in dobre zgodbe ljudi, ki si stopili iz okvirjev povprečja," so dejali. 

Ob tem so napovedali, da bodo v oddajah delili pristne in avtentične zgodbe, spoznavali najboljše alpiniste, športne plezalce, balvanske plezalce, ledne plezalce, alpinistične smučarje, gornike in vse ostale, ki so tako ali drugače povezani z gorami, s plezanjem v vseh oblikah ter vsem, kar sodi zraven.

Luka Maček

Veliko se bodo spraševali

Pogovore bo vodil gorski vodnik, alpinistični inštruktor, plezalec in podpredsednik PZS Miha Habjan."V naših epizodah se bomo spraševali, kaj nas vleče v težke stene, na oddaljene in hladne vrhove, v višine gora, v daljne kraje? Veliko bo vprašanj kaj, kje, kako in veliko se bomo spraševali tudi zakaj? S pravimi gosti bomo iskali odgovore na ta vprašanja in pripovedovali zgodbe, ki so resnično vredne, da se širijo," je napovedal.

Gost prve oodaje, ki je že dosegljiva na YouTube kanalu planinske zveze, je bil vrhunski alpinist z več kot petdesetletnimi alpinističnimi izkušnjami Andrej Štremfelj, ki je o svojem življnenju in odnosu do gora napisal tudi avtobiografijo, ki jo je naslovil Kristali sreče

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ