18. 1. 2023, 20:01 | Vir: STA

Protest zaradi (pre)visokih položnic: nekateri so morali za ogrevanje in komunalo plačati več kot 500 evrov

Profimedia

Stroški ogrevanja so se povišali zaradi nižjih decembrskih temperatur, cene daljinskega ogrevanja pa so z januarjem znižale. V četrtek naj bi predstavili konkretne ukrepe za pomoč 3700 gospodinjstvom.

V Občini Trbovlje se je okoli 100 ljudi zbralo pred trboveljsko komunalo in protestiralo zaradi visokih decembrskih položnic. V Komunali Trbovlje so predstavitev ukrepov za pomoč napovedali za četrtek, je poročala Pop TV. Rešitve išče tudi občina. 

Protestniki so poudarili, da bodo morali nekateri za ogrevanje in komunalo plačati tudi več kot 500 evrov in da tega ne bodo zmogli, je poročala Pop TV.

Na komunali so pojasnili, da so se stroški ogrevanja povišali zaradi nižjih decembrskih temperatur, cene daljinskega ogrevanja pa so z januarjem znižale. V četrtek naj bi predstavili konkretne ukrepe za pomoč 3700 gospodinjstvom.

Profimedia

V Občini Trbovlje so dejali, da nimajo vzvodov, s katerimi bi lahko vplivali na trenutno ceno, a da bo storili vse, da se čim hitreje rešitve za pomoč občanom. Za pomoč občanom so izpostavili sistem sofinanciranja preko pravilnika o pomoči pri plačilu stroškov daljinskega ogrevanja.

Storjenih je bilo ogromno napak

Predlog spremembe pravilnika, ki gre v smeri višanja pomoči, bodo obravnavali na januarski seji občinskega sveta. Decembra so s tega naslova pomagali več kot 90 družinam in samskih osebam, so zapisali na spletni strani občine.

"Novo vodstvo občine ne more in ne sme vplivati na spremembo cen ogrevanja, ki jih določa Komunala Trbovlje, na temelju letnega gospodarskega načrta javnega podjetja, ki je bil večinsko sprejet in potrjen na zadnji seji občinskega sveta v bivši zasedbi," so še navedli. Po njihovih navedbah je bilo storjeno ogromno napak. "Uspešno popraviti zatečeno stanje, ne gre čez noč, ampak zahteva svoj čas," so dodali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.