P. F. | 8. 1. 2024, 22:35

Slovenci pod pragom revščine: kako preživeti, ko plača ne pokrije življenjskih stroškov

Profimedia

V zadnjih nekaj letih so se najbolj podražili hrana in stanovanjski stroški, kar močno vpliva na zaposlene z nizkimi prihodki.

Glede na podatke iz leta 2022 živi pod pragom revščine vsak osmi prebivalec Slovenije. Cene osnovnih potrebščin so se v zadnjih dveh letih dvignile za skoraj 15 odstotkov, zato je med revnimi tudi vse več zaposlenih, so pojasnili v oddaji Tednik.

"Delam za minimalca. Komaj preživim iz meseca v mesec. Stroški so preveliki. Položnice, najemnina, hrana, šoloobvezni otroci, kosilo v šoli. S plačo, ki znaša 955 evrov, je težko preživeti," so objavili zapis zaposlene v kuhinji enega od hotelov v Portorožu. 

Profimedia

S podobnimi zgodbami se dnevno srečuje predsednik Konfederacije sindikatov 90 Damjan Volf, ki pravi, da takšnih stisk slovenskih delavcev, kot se pojavljajo danes, v svoji 13 letni karieri še ni doživel. Stopnja brezposelnosti pa v Sloveniji še nikoli ni bila na tako nizki ravni in povpraševanje po delavcih je veliko.

Glede na statistične podatke je bila leta 2023 povprečna gostinjska plača med najnižjimi plačami v Sloveniji. Vendar pa ti delavci delajo preko delovnega časa, devet ali deset ur na dan. Nekateri dajejo odpoved, ker s tako majhno plačo ne morejo preživeti sebe in družine, poleg tega se pojavlja tudi psihično maltretiranje s strani šefov. 

V zadnjih nekaj letih so se najbolj podražili hrana in stanovanjski stroški. Stopnja tveganja revščine je bila lani 12,1 odstotna. Da preživijo, se ljudje odrekajo kvalitetnejši hrani, ne morejo si privoščiti dodatne zdravstvene storitve ali zdravil, vse to pa pomeni, da bo tudi njihovo zdravje na starejša leta slabše.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol