R. K. | 9. 11. 2022, 15:30

Slovenci šokirani: plačilo položnic z novembrom ponekod kar štirikrat dražje

Žiga Živulović jr./Bobo

Gospod, ki je želel v poslovalnici slovenske finančne ustanove plačati položnico, je ob občutnem povišanju provizije protestiral, nato pa poslovalnico protestno zapustil. 

Če položnice plačujete v Delavski hranilnici, vas lahko med plačevanjem ta mesec neprijetno preseneti občutno višja provizija, ki so jo v tej finančni ustanovi uvedli z novembrom. Če je bilo še prejšnji mesec treba nekomitentom za nadomestilo ob plačilu položnice odšteti 95 centov, se vam lahko v najslabšem primeru zgodi, da boste namesto tega zneska plačali kar 4 evre.

Povišanje cen je posledica spremenjene tarife za fizične osebe, ki so jo uvedli s 1. novembrom. Nadomestilo 4 evre zaračunavajo tistim uporabnikom, ki niso njihovi komitenti, a le takrat, ko znesek na položnici presega 200 evrov, poroča Žurnal24.

Na omenjeni medij se je pred kratkim obrnil bralec, ki ga je, ker ni bil seznanjen z novostjo, zvišanje tarife nepričakovano udarilo po žepu. Ko je v koprski poslovalnici Delavske hranilnice plačeval položnico v višini 221,53 evra, mu je bančni uslužbenec namesto pričakovanih 95 centov zaračunal štiri evre provizije. Moški je zaradi tega najprej protestiral, nato pa zapustil poslovalnico.

Tamino Petelinšek/STA

Provizije višje tudi za komitente

Naslednjega dne se je vrnil in želel govoriti z direktorjem, ki pa je bil ravno takrat odsoten. Šele takrat je od zaposlenega izvedel, da je razlog za več kot 400 odstotkov višjo provizijo kriva spremenjena tarifa. Pred novembrom bi bilo v njegovem primeru nadomestilo višje šele, ko je bil znesek na položnici višji od 500 evrov, piše Žurnal24

Provizijo pri plačevanju položnic so z začetkom meseca zvišali tudi za komitente, ki morajo zdaj za nižje zneske namesto 59 centov plačati 69 centov, za višje zneske pa namesto 2 evra 4 evre. Nekomitenti morajo za nižje zneske odšteti 1,19 evra namesto prejšnjih 95 centov, za višje zneske pa namesto 2 evra 4 evre

V Delavski hranilnici so pojasnili, da je sprememba objavljena v vseh njihovih poslovalnicah, napovedali pa so jo "že dva meseca pred pričetkom njene veljavnosti, in sicer na spletni strani hranilnice in tudi na način, da se je uporabnik storitev hranilnice lahko podrobneje seznanil s prihajajočimi spremembami", še navajajo pri Žurnalu24.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol