R. K. | 19. 6. 2023, 08:08

Slovenci že 65 let plačujemo za televizijski program: izvedeli smo, kdo se je v zgodovino zapisal kot prvi naročnik

Profimedia

Zgodba o tem, kako je Pomurec postal prvi, ki je v Sloveniji plačeval televizijsko naročnino, je presenetljiva.

Slovenija letos obeležuje 65 let televizije. V časih, preden je nastala takratna Televizija Ljubljana, so bili televizijski sprejemniki prava redkost. Eden prvih, ki si je takšno napravo privoščil in pozneje postal tudi prvi slovenski televizijski naročnik, je bil Joško Muhič iz Gornje Radgone. Posredno je ravno po njegovi zaslugi nekoč znano jugoslovansko podjetje Elrad začelo izdelovati televizijske antene in jih v naslednjih desetletjih izdelalo na milijone, piše Bakos.si.

Profimedia

Televizijski sprejemnik kupil v Ljubljani

Joško Muhič se je leta 1957 udeležil sejma elektronike, ki je potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Ukvarjal se je s prodajo radijskih aparatov in do elektronskih naprav gojil posebno strast, zato se ni mogel upreti skušnjavi, ko je na sejmu naletel na televizijski sprejemnik, ki je bil hkrati tudi radio, in ga je kupil. Bil je tudi kleparski mojster in si je nato doma sam izdelal anteno, s katero je lovil televizijski signal. Ker pa je bila slika slaba, se je odločil, da si bo boljšo anteno priskrbel v sosednji Avstriji.

Odpravil se je čez mejo, kjer je kupil pravo televizijsko anteno in jo v imenu svoje tete po pošti poslal v Jugoslavijo, s čimer se je izognil plačilu carine. 

Profimedia

Prvi televizijski naročnik

Anteno je nato zmontiral na streho svoje hiše, kjer jo je opazil inženir Zvonko Klemenčič, ki jo je na daljavo podrobneje preučil in si narisal skico oziroma načrt, po katerem je nato začelo podjetje Elrad, kjer je bil zaposlen, izdelovati televizijske antene. Izdelali so jih več kot 15 milijonov in jih veliko izvozili tudi v Nemčijo in druge države. 

Ko je Muhič kupil kombinirano napravo, ki je bila hkrati tako televizijski kot radijski sprejemnik, se je moral registirirati kot naročnik za plačevanje radijske naročnine, pri čemer so zabeležili, da ima aparat tudi funkcijo televizijskega sprejemnika. Ko so nekaj pozneje uvedli televizijsko naročnino, so ga zaradi tega vpisali kot prvega v Sloveniji, ki je naročnino začel plačevati. To so pred 15 leti, ko je Televizija Slovenija praznovala 50 let, z izpiskom potrdili tudi na televiziji, še piše Bakos.si.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord