P.M. | 24. 1. 2023, 19:48

Slovenec na robu obupa: po dogovoru s podjetjem dal odpoved v prejšnji službi, obljubljene zaposlitve nato ni dobil

Simbolična fotografija.

Profimedia

Pravi, da se tako ne dela z ljudmi ter da se je počutil, kot da je zadnja smet.

Ne želi se javno izpostavljati, svojo zgodbo in ponižanje, ki ga je preživel, pa je vseeno zaupal medijem. Želi si namreč, da se kaj takšnega ne bi zgodilo nikomur drugemu. Pričakoval je zaposlitev v podjetju Carthago, na koncu so mu sporočili, da ga ne bodo zaposlili.

Premislili so si ...

Med več prijavljenimi je bil po pogovoru v kadrovski službi izbran kot najprimernejši kandidat. Pravi, da ga je podjetje že tudi poslalo na zdravniški pregled, v predstavitvi njegove zgodbe navede novinarka Vestnika, Majda Horvat. Tega je opravil, prav tako je uspešno opravil tudi izpit iz varnosti pri delu.

Vabilo k podpisu zaposlitvene pogodbe je pričakoval takoj po novoletnih praznikih oziroma po kolektivnem dopustu v omenjenem podjetju. Klic iz njihove kadrovske službe je sicer res prejel 6. januarja, a mu je kadrovnica podjetja dejala, da ga ne nameravajo zaposliti. Ta naj bi mu po njegovih besedah celo svetovala, naj prosi prejšnjega delodajalca, da ga vzame nazaj, navaja omenjena spletna stran.

Simbolična fotografija.

Simbolična fotografija.

Profimedia

Ker se mu je vse skupaj zdelo neverjetno in obenem sumljivo, jo je vpraša, ali bodo namesto njega zaposlili koga drugega. Čeprav jasnega odgovora ni prejel, je prepričan, da je razlog za njegovo zavrnitev prav to.

"To lahko stori samo nekdo brez srca in duše"

Pri srcu ga je ob šokantni novici stisnilo in mislil je, da se bo zgrudil. "To lahko stori samo nekdo, ki je brez srca in duše," je dejal novinarki. Glede na to, da je bil razpis za prosto delovno mesto aktiven še tudi pred novim letom, ne verjame, da bi se razmere v podjetju glede potrebe po zasedbi delovnega mesta tako bistveno spremenile.

Zdaj si je sicer že toliko opomogel, da se dogovarja za novo zaposlitev. A boleča izkušnja ga je skoraj dotolkla. Ogroženo je bilo tudi njegovo preživetje, preživel bi lahko le s pomočjo staršev, čeprav sami živijo le od skromne pokojnine.

Simbolična fotografija.

Simbolična fotografija.

Profimedia

Brezupna situacija

Napotil se je na urad za delo, kjer je izvedel, da mu zaradi lastne prekinitve pogodbe ne pripadajo pravice zaradi izgube zaposlitve. Svetovali so mu, naj se obrne na inšpektorat za delo, a je tudi tu izvedel, da ker pogodbe pri novem delodajalcu še ni sklenil, kršitve delovnopravne zakonodaje ne morejo ugotavljati. Pri zadnjem delodajalcu je imel sklenjeno pogodbo samo za tri mesece, in čeprav neradi so mu ugodili, ko jih je zaprosil za skrajšanje odpovednega roka zaradi ugodnejše priložnosti.

Profimedia

Odziv podjetja Carthago in Zavoda za zaposlovanje

"Dejstva, ki jih navajate, ne držijo v celoti," je v odgovoru Vestnikovi novinarki zapisala Sandra Županec, direktorica Carthaga. Potrdila je, da se je moški res prijavil na prosto delovno mesto in da je bil izbran, da ga zasede. "Do realizacije zaposlitve ni prišlo, ker so se v postopku zaposlovanja potrebe po novih sodelavcih v proizvodnem procesu zmanjšale," je bil njen odgovor. Zanikala je navedbo, da bi delovno mesto zasedel nekdo drug.

V Carthagu bi zasedel mesto pomožnega skladiščnega delavca za čas sedmih mesecev.(Simbolična fotografija)

V Carthagu bi zasedel mesto pomožnega skladiščnega delavca za čas sedmih mesecev.(Simbolična fotografija)

Profimedia

Na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi zaradi opisanih okoliščin delavec, ki je ostal brez zaposlitve, prejel denarno nadomestilo, so ji iz murskosoboške območne službe Zavoda za zaposlovanje odgovorili, da ni pravne podlage za to. Zakon o urejanju trga dela v 63. členu namreč navaja, da če je oseba dala odpoved delodajalcu oziroma je prišlo do sporazumnega prenehanja, ne glede na razlog, ta ni upravičena do denarnega nadomestila.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ