R.S. | 10. 10. 2022, 06:47 | Vir: STA

Slovenija ima novega milijonarja: srečnež je zadel toliko denarja

Profimedia

V priljubljeni slovenski igri na srečo je padel najbolj zaželen dobitek. Srečni dobitnik ima za prevzem nagrade časa do 15. decembra.

Na Lotu so izžrebali prvo letošnjo sedmico, s katero si je dobitnik priigral pet milijonov evrov. Srečni dobitnik ima za prevzem nagrade časa do 15. decembra, za 750.000 evrov pa bo bogatejša tudi občina, v kateri ima ta prijavljeno stalno prebivališče. Zadnja sedmica je bila izžrebana decembra lani.

Slovenci imajo radi igre na srečo

Loto je med Slovenci še vedno najbolj priljubljena loterijska igra, v kateri sodeluje približno 950.000 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vsak teden je v igri izžrebanih do 20.000 dobitkov, v 60 letih prirejanja pa je v Sloveniji proizvedla že več kot 60 milijonarjev. V zadnjih desetih letih so igralci Lota prejeli nekaj več kot 306 milijonov evrov.

Največ sedmic je bilo vplačanih leta 2012 - kar 13, letošnja pa je druga, ki je vredna kar pet milijonov evrov, kar je najvišji možni znesek v tej igri. Prva petmilijonska sedmica je bila julija 2015 vplačana v Kopru, tej pa sledita sedmici, vredni 4,9 milijona evrov leta 2012 v Mariboru in 4,6 milijona evrov leta 2018 v Ravnah na Koroškem.

Z igranjem Lota so igralci v zadnjih desetih letih skupaj zbrali nekaj več kot 109 milijonov evrov koncesijskih sredstev za delovanje invalidskih, humanitarnih in športnih organizacij. V desetih letih je proračun države iz naslova davkov pridobil skoraj 52 milijonov evrov, proračuni slovenskih občin pa kar 23 milijonov evrov davkov od izplačanih dobitkov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol