STA | 13. 4. 2022, 16:45

Slovenija in Madžarska o vojnih grobiščih

STA
Slovenija in Madžarska o vojnih grobiščih (foto: STA)

Slovenski in madžarski predstavnik sta na srečanju v Budimpešti ugotovila, da obe strani primerno skrbita za vojna grobišča druge države na svojem ozemlju.

Slovensko delegacijo je vodil direktor uprave za vojaško dediščino Rok Janez Šteblaj, madžarsko pa vodja kabineta ministra za obrambo, polkovnik Andras Jozef Balogh

Dobro sodelovanje 

Na Madžarskem sta dve slovenski vojni grobišči iz časa druge svetovne vojne, in sicer v mestih Šarvar in Monošter. V Sloveniji pa je več vojaških pokopališč iz časa prve svetovne vojne, v katerih so pokopani avstro-ogrski vojaki, med katerimi so bili tudi Madžari. 

STA

Lani je bil na Prevali na pobočju Svete gore odkrit spomenik padlim madžarskim vojakom na soški fronti. Vsako leto tam organizirajo tudi komemoracije v spomin na žrtve vojne. 

O urejevanje posameznih grobišč

Dogovorili so se, da bodo v prihodnosti preučili možnosti dodatnega izboljšanja ureditve na posameznih vojnih grobiščih, ki bo omogočila ogled zainteresiranim ter jim nudila osnovne informacije. Ob tem se bosta državi obveščali o pomembnejših dejstvih, ki se nanašajo na vojna grobišča druge države.

Dodatno je bilo ugotovljeno vzajemno zanimanje za sodelovanje med Vojaškim muzejem Slovenske vojske ter madžarskim Inštitutom in muzejem vojaške zgodovine. To sodelovanje bo koristna strokovna podpora delu medvladne komisije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.