STA/M.P. | 2. 10. 2022, 21:20

Slovenija je tik pred tem, da bo plin dobivala iz te države

Bobo/fotomontaža

Minister za infrastrukturo pojasnjuje, da pri oskrbi z dodatnimi količinami stavi na model, ki smo ga opustili že pred več kot desetimi leti. 

Po besedah ministra Bojana Kumra bi lahko zagotovili zemeljski plin iz Alžirije. Kmalu bo podpisal tudi solidarnostni sporazum o oskrbi s plinom s Hrvaško, je povedal po zasedanju ministrov za energetiko v Bruslju.

Načrti za razpršitev dobavnih poti

Poleg tega Slovenija še naprej išče načine za razpršitev dobavnih poti. Kumer se bo kmalu sestal s hrvaškim kolegom Davorjem Filipovićem, s katerim bosta pregledala odprte zadeve Hrvaške in Slovenije na energetskem področju.

Hrvaška je Sloveniji, kot je povedal Kumer, predstavila načrte na energetskem področju v prihodnjem letu. "Če se prepoznamo v njihovih strateških načrtih, lahko v prihodnje določene skupne zgodbe oblikujemo tudi z njimi," je dejal.

Bobo

Vzajemna solidarna pomoč

Do pogovorov med ministroma bi lahko prišlo ob robu podpisa solidarnostnega sporazuma o oskrbi s plinom med državama, ki bi ga lahko premierja Robert Golob in Andrej Plenković podpisala v kakšnem tednu, največ dveh.

Po njegovih besedah je vsebina usklajena in "zrela za podpis".

Sporazum naj bi omogočil vzajemno solidarnostno pomoč med državama v primeru motnje v oskrbi s plinom svojih zaščitenih odjemalcev. Podoben sporazum je Slovenija že sklenila z Italijo

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol