A. B. | 27. 11. 2022, 18:35

Slovenija letos očarala tudi turiste iz Amerike: kje so se najraje 'podružili'?

Profimedia

Piranu ostajajo zvesti le domači turisti, medtem ko tuji turisti izbirajo destinacije, ki jih morda ne bi pričakovali. 

Po dveh letih covida-19, ljudje znova potujejo in radi zaidejo tudi v Slovenijo. V turističnih nastanitvenih obratih je bilo oktobra 399.000 prihodov turistov in več kot milijon njihovih prenočitev, od tega tretjina domačih, pojasnjujejo  na Statističnem uradu Republike Slovenije (STAT). 

Domači turisti so ustvarili 4,9 milijona prenočitev oz. 35 odstotkov vseh, tuji pa skoraj 9,3 milijona oz. 65 odstotkov vseh. 

Poskok prenočitev tujih turistov 

Od začetka januarja do konca oktobra je Slovenijo obiskalo 5,3 milijona turistov. Njihovih prenočitev je bilo nekaj več kot 14,2 milijona, kar je 46 odstotkov več kot v istem obdobju lani. 

Kar 269.000 turistov je do oktobra v Sloveniji tudi prenočilo. Ustvarili so približno 666.000 prenočitev, kar je 62 odstotkov več kot leto prej, največ v občini Ljubljana; ta je bila tudi skupno občina z največ prenočitvami, so zapisai na STAT. 

Največ turistov je bilo iz Avstrije, nekaj več kot 94.000, kar predstavlja 14 odstotkov vseh. Sledili so turisti iz Nemčije, Italije, Hrvaške, Srbije in Združenih držav. 

Profimedia

Kje so najraje prenočili? 

Med vrstami turističnih občin najbolje obiskane zdraviliške destinacije, saj je bila skoraj četrtina prenočitev zabeležena prav v zdraviliških občinah. Navečji delež med njimi je imela občina Moravske Toplice. Sledile so obmorske (21 odstotkov vseh prenočitev), gorske občine (20 odstotkov) in Ljubljana (16 odstotkov).

Piran kljub upadu zanimanja še vedno priljubljena destinacija 

Zaradi posledic epidemije, ko ljudje v splošnem niso toliko potovali, so obiski v Sloveniji dokazali, da turisti Pirana ne obiskujejo več tako pogosto, kot sicer. A številke letos dokazujejo drugačno sliko. Domači turisti so ustvarili 34 odstotka vseh prenočitev, največ v občini Piran, so sporočili iz statističnega urada. Turistični nastanitveni obrati so poročali o približno 130.000 prihodih in nekaj več kot 346.000 prenočitvah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol