STA/M.P. | 5. 7. 2022, 11:54

Slovenija na pragu obsežnih reform: do pokojnine še kasneje?

Bobo

Kot postaja očitno, se nova vlada ne bo lotila samo obdavčitve nepremičnin, ki buri duhove. Kaj vse pripravlja?

Po priporočilih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) vlada načrtuje ciljane ukrepe za boj z inflacijo. Priporočila OECD so koristna, poročilo pa je treba brati v celoti, ne le posameznih delov, je ob predstavitvi Ekonomskega pregleda za Slovenijo 2022 dejal finančni minister Klemen Boštjančič.

Med drugim je napovedal tudi široko davčno reformo.

Na katerih področjih napoveduje reforme?

Kot je navedel finančni minister, je ena ključnih reforma zdravstvenega sistema, ki bi omogočila bolj kakovostno, dostopno in učinkovito zdravstvo.

Bobo

Zdravstveni reformi, ki si med drugim prizadeva, da bodo ljudje živeli dlje, po njegovem mnenju logično sledi pokojninska reforma, ki bo med drugim spodbudila daljše ostajanje v zaposlitvi.

OECD Sloveniji predlaga, da zvišamo upokojitveno starost na 67 let. Boštjančič dodaja, da bo potreben razmislek, kako ljudi spodbuditi, naj delajo dlje.

Minister je tudi dejal, da je še prostor za povečanje obdavčitve potrošnje in premoženja, ter "še marsikaj drugega".

Širša davčna reforma 

Finančni minister je tudi dejal, da bo vlada zelo verjetno šla v širšo davčno reformo, kot je načrtovala na začetku. Za razpravo v koaliciji bi bila ta lahko pripravljena že jeseni. 

Iščejo tudi načine, kako razveljaviti novelo zakona o dohodnini, ki jo je sprejela koalicija Janeza Janše. Želijo nasloviti "anomalije", ki so se zgodile pri davkih in so "v veliki meri posledica bolj ali manj močnih lobističnih skupin", je še dejal.

Z reformo naj bi zmanjšali davčno obremenitev dela in zmanjšali razkorak pri obdavčitvi dela zaposlenih in t. i. normirancev.

Mesec pravi, da vladna skupina za draginjo pripravlja ukrepe.

Mesec pravi, da vladna skupina za draginjo pripravlja ukrepe.

Bobo

Mesec o pomoči najbolj socialno ogroženim

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je potrdil ciljani pristop pri boju z draginjo. Ob tem je napovedal, da se bodo osredotočili na najbolj socialno ogrožene, saj se najhitreje dražijo osnovne dobrine, kot so ogrevanje, energenti in hrana.

Profimedia

Ministrstvo naj bi naročilo nov izračun minimalnih življenjskih stroškov in bodo novemu izračunu prilagodili mehanizme socialne države. 

Glede davkov je Mesec dejal, da ne nasprotuje razpravi o njihovi spremembi. Je pa ob podatkih o davčnem bremenu po državah poudaril, da višina davčnega bremena kaže tudi na obseg pravic, ki jih zagotavlja posamezna država. Pozdravil je stališče ministra za finance glede odpravljanja vrzeli med redno zaposlenimi in prekarnimi delavci. 

O novih reformah tudi Lahovnik

Ekonomist Matej Lahovnik je za 24ur ocenil, da bo vlada pripravila celovito davčno reformo. Ta gre v smeri dodatnih obdavčitev premoženja in - če je verjeti ministrovim besedam -  razbremenitve dela, kar je dobro, meni.

Bobo

Ob tem dodaja, da se je potrebno zavedati, da sta obdavčitev nepremičnin ali prihrankov v Sloveniji pomembna tema. Ljudje so namreč med gradnjo nepremičnin že plačali dajatve in prispevke.

Zato mora biti vsaka sprememba izvedena premišljeno in s temeljitimi izračunom, poudarja.

Gre za legitimno spremembo obdavčitve, a to naj bo del celovite davčne reforme, ne pa da se to naredi čez noč, saj v tem primeru obstaja bojazen, da se bo del teh zatekel v sivo ekonomijo, ocenjuje Lahovnik. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord