V Slovenijo prihaja svetovno znan gostinec: ustanovljen leta 1962, po svetu ima kar 8500 restavracij

16. 5. 2025, 13:00 | E. Č.

Ponudba na slovenskem kulinaričnem trgu se bo očitno že v kratkem še povečala, konkurenco pa bo zaostril svetovno znan gostinec.

Globalna veriga hitre prehrane Taco Bell, znana po mehiških prigrizkih na hiter način, v naslednjih mesecih prihaja tudi v Slovenijo. Gre za enega najbolj prepoznavnih ameriških konceptov hitre prehrane, ki temelji na prilagojeni mehiški kuhinji. Prihod te blagovne znamke v Slovenijo je del širšega regionalnega načrta širitve, ki ga podpira tudi evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Projekt, vreden 13 milijonov evrov, predvideva odprtje do 30 novih restavracij Taco Bell in KFC v Sloveniji, na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini do konca leta 2027. Koliko restavracij bo odprtih v Sloveniji in kje bodo dejansko stale, še ni znano, potrdili pa so, da bo Taco Bell prvič stopil na slovenska tla.

taco bell restavracija hitra prehrana ljubljana
Profimedia

Taco Bell je bil ustanovljen že leta 1962 v Kaliforniji, ko je njegov ustanovitelj Glen Bell prepoznal tržno nišo za preproste, a inovativne jedi mehiške ulične prehrane. Danes ima veriga več kot 8500 restavracij po svetu, v Evropi pa je že prisotna v Veliki Britaniji, Španiji, Franciji in tudi Bosni in Hercegovini, kjer deluje v Sarajevu in Ilidži.

Napoved Donalda Trumpa vznemirila domačine v Dubrovniku

V Slovenijo prihaja v času, ko se ponudba svetovnih fast food verig širi, a je hkrati pod vedno večjim pritiskom trajnostnega delovanja. Prav zato EBRD financira projekt s 8,1 milijona evrov posojila, dodatnih 1,8 milijona pa bo prispeval globalni okoljski sklad. Investicija naj bi omogočila razvoj okolju prijaznih praks, vključno z recikliranjem, zmanjševanjem odpadkov in krožnim poslovnim modelom.

taco bell restavracija hitra prehrana ljubljana
Profimedia

Čeprav Taco Bell pomeni širitev ameriškega koncepta, je njegov prihod podprt z jasno zavezo trajnosti. Investitorji poudarjajo, da bo veriga uvajala rešitve, ki bodo sledile evropskim okoljskim standardom: manj embalaže, več recikliranja in lokalno prilagojen pristop pri ponudbi hrane. Za slovenske ljubitelje hitre hrane to pomeni novo, v svetu že preizkušeno izbiro, ki bi lahko popestrila domačo ponudbo z nekoliko drugačno kulinarično izkušnjo.

Kmalu bo ostal le spomin: v Ljubljani že skoraj v celoti porušili ikonično zgradbo, ki je stala več desetletji (FOTO)