18. 5. 2022, 14:50 | Vir: STA

Odziv Slovenije na Finsko in Švedsko priključevanje zvezi Nato

Profimedia

Veleposlanika Švedske in Finske pri Natu sta v Bruslju generalnemu sekretarju zavezništva predala uradno prošnji za članstvo njunih držav v zvezi Nato.

Slovenija v celoti spoštuje in podpira odločitev Švedske in Finske za pridružitev zvezi Nato, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva, pri čemer so obe državi označili za najtesnejši partnerici zavezništva.

"Finska in Švedska sta najtesnejši partnerici zveze Nato, zato v celoti spoštujemo in podpiramo njuno odločitev za pridružitev zavezništvu," so zapisali v sporočilu ministrstva. Pri tem so izrazili prepričanje, da "morajo Natova vrata ostati odprta za evropske države, ki se želijo pridružiti ter izpolnjujejo pogoje za članstvo".

"Slovenija je od nekdaj podpornica Natove politike odprtih vrat in zagovarja, da ima vsaka država suvereno pravico do samostojne zunanje politike, vključno s povezovanjem na varnostnem področju in vključevanju v obrambna zavezništva," so še sporočili iz Mladike.

Bobo

Veleposlanika Švedske in Finske pri Natu sta v Bruslju generalnemu sekretarju zavezništva Jensu Stoltenbergu predala prošnji za članstvo njunih držav v zvezi Nato. Obe doslej nevtralni državi sta se za vstop v Nato odločili spričo ruske invazije na Ukrajino.

Soglasje za pridružitev novih članic morajo dati vse članice zavezništva, teh je sedaj 30. Za zdaj mu nasprotovanje izraža Turčija, ki državama očita, da podpirata teroristične skupine.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ