STA/P.M. | 6. 6. 2023, 17:33

Slovenija postala nestalna članica Varnostnega sveta ZN: "Skupaj nam je uspelo!" (VIDEO)

Twitter/Ministrstvo za zunanje zadeve

Naši državi je uspel veliki met, že v 1. krogu je bila s 153 glasovi podpore izvoljena v najpomembnejši organ svetovne organizacije!

"Ponosna sem na izjemen rezultat, ki je plod trdega dela," je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je izid glasovanja pričakala v New Yorku. "Čestitke, Slovenija," je po izvolitvi Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov na Twitterju zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ob tem je čestitala tudi ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, zunanji ministrici in vladi.

"Uspelo nam je," je na Twitterju zapisalo Ministrstvo za zunanje zadeve in objavilo posnetek navdušenja slovenske delegacije ob trenutku razglasitve. Tega je objavila tudi Fajonova.

Predsednica države Pirc Musarjeva je ob velikem trenutku tudi zapisala: "Skupaj nam je uspelo. Kandidatura je bila odlična priložnost, da smo državam predstavili svoja zunanjepolitična načela in vrednote ter okrepili medsebojne stike. Zdaj pa začenjamo s trdim delom."

Slovenija je že v prvem krogu glasovanja v Generalni skupščini ZN dobila 153 glasov, za izvolitev je bila sicer potrebna dvotretjinska večina 128 glasov. Na volitvah je premagala Belorusijo, ki se je prav tako potegovala za sedež vzhodnoevropske skupine ZN in je dobila 38 glasov.

Profimedia

V najpomembnejšem organu svetovne organizacije bo Slovenija sodelovala pri odločitvah, ki zadevajo svetovni mir in varnost, za kar bo med drugim treba okrepiti diplomatsko ekipo v New Yorku.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol