STA/P.M. | 23. 12. 2022, 21:22

Kdo vse se je udeležil državne proslave in koga ni bilo?

Borut Živulović/Bobo

Slavnostni govornik je bil premier Robert Golob. Zakaj na njej ni bilo Boruta Pahorja?

Naša država je obeležila dogodke 26. decembra 1990, ko se je na plebiscitu večina volivcev (88,5 odstotka) izrekla za odcepitev od Jugoslavije. Sam plebiscit je bil sicer izveden tri dni prej, na današnji dan pred 32 leti. Po razglasitvi rezultatov so stekli vsi formalni postopki za nastanek samostojne države.

"Pogum in solidarnost Slovencev"

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti je tako kot vsako leto potekala tudi osrednja državna proslava. Slavnostni govornik je bil premier Robert Golob, ki je v govoru izpostavil predvsem pomen solidarnosti in enotnosti pri iskanju rešitev za domače in globalne izzive.

"Le če bomo enotni, bomo našli najboljše rešitve, to enotnost smo še nekako uspeli zadržati pri odločitvah o vključevanju v evro-atlantske zveze," je dejal, kasneje pa je "mogoče začela stvar nekoliko pešati." 

"Enako, kot smo bili enotni pred 32 leti, bomo morali biti enotni pri tem, kako se bomo soočili in lotili vseh zadanih reform v prihodnjem letu," je še poudaril premier. Obenem je vsem zaželel, da bi v novo leto vstopili s pozitivno energijo in obilo poguma. 

V Gallusovo dvorano je v spremstvu soproga prišla tudi nova slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. Ob njej je sedela tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Državne proslave so se med drugim udeležili nekdanja predsednika republike Milan Kučan in Danilo Türk, predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, predstavniki vlade ter predstavniki družbenega, političnega in verskega življenja.

Borut Pahor se proslave ni udeležil

"Nocoj je večer nove predsednice, na naslednje proslave bo praviloma šel," so zapisali v predsedniškem kabinetu o odsotnosti zdaj že bivšega predsednika. O tem so pred časom obvestili tako protokol kot tudi novo predsednico. Bo pa slavnostni govornik na eni od prireditev ob državnem prazniku v prihodnjih dneh, so še sporočili.

Hčerka padlega: verjamem, da bomo uredili položaj

Jasmina Molan, hčerka padlega Jerneja Molana, pa je v nagovoru dejala, da so bile v hramu demokracije po plebiscitu sprejete vse pomembne odločitve, ki so Slovenijo popeljale na pot samostojne in demokratične države.

Ob tem je spomnila tudi na nedavno sprejeto odločitev DZ za dopolnitev zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo, po kateri bo izplačana pavšalna odškodnina oproščena dohodnine, in se poslancem zanjo zahvalila.

"Naše družine so davek Sloveniji že plačale leta 1991, ko smo v osamosvojitveni vojni izgubili svoje najdražje. Davek dnevno plačujejo tudi vsi, ki so bili v vojni ranjeni in jim zdravstvene težave ne omogočajo povsem vsakdanjega življenja. Verjamem, da bomo s skupnimi močmi in voljo v prihodnje dostojno uredili tudi njihov položaj," je dejala Molanova.

Tu, tam, povsod ...

Program državne proslave v Cankarjevem domu z naslovom Tu, tam, povsod ... je pripravila scenaristka in režiserka Neda R. Bric, skupaj z režiserko videa Jasno Hribernik in sodelavci. Eden od nastopajočih je bil tudi Prešernov nagrajenec, pianist Aleksander Gadžijev.

DZ je sicer dan samostojnosti in enotnosti s slavnostno sejo obeležil že v četrtek. Osrednja govornica Klakočar Zupančičeva je ob tem poudarila, da smo Slovenci v nekaj več kot tridesetletni zgodovini samostojne države naredili veliko. Priredila je tudi sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol