11. 6. 2024, 20:29 | Vir: STA

Slovenija bo letos Ukrajini namenila dodatno pomoč: kako bo razdelila denar?

Bobo

Denar bo šel za nadaljnjo humanitarno in razvojno pomoč ter obnovo Ukrajine.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep, da bo Slovenija v letošnjem letu namenila do pet milijonov evrov za nadaljnjo humanitarno in razvojno pomoč ter obnovo Ukrajine, piše na spletni strani vlade.

Pol milijona evrov bo namenila Mednarodnemu odboru Rdečega križa za blažitev nujnih humanitarnih potreb na področju zdravstva in zaščite v Ukrajini. Pol milijona evrov bo namenila tudi Svetovni zdravstveni organizaciji za nujno humanitarno pomoč v obliki zdravil in medicinske opreme v Ukrajini.

Profimedia

Programu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj pa bo za Ukrajino prispevala 300.000 evrov.

Za izvajalske ustanove, mednarodne razvojne banke ter druge partnerje na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Slovenije za izvedbo razvojno-humanitarnih dejavnosti v Ukrajini oziroma za ukrajinsko prebivalstvo, prizadeto v humanitarni krizi, pa bo Slovenija v letošnjem letu namenila do 2,7 milijona evrov.

Svetovnemu programu za hrano pa bo za obravnavo prehranske varnosti v najmanj razvitih državah podsaharske Afrike zaradi posledic vojne v Ukrajini prispevala milijon evrov, so še sporočili po dopisni seji vlade.