Uredništvo | 13. 9. 2023, 12:05 | Vir: STA

Slovenija z novo letalsko povezavo z evropsko državo, ki ima manj prebivalcev kot mi

Žiga Živulovič jr./Bobo

Turistični predstavniki poudarjajo, da bodo iz te prestižne države k nam potovali tudi turisti iz dveh večjih bližnjih držav.

V gospodarski delegaciji, ki je spremljala uradni obisk premierja Roberta Goloba pri luksemburškem kolegu Xavieru Bettelu, so bili tudi predstavniki slovenskega turizma. Slovenske turistične destinacije in združenja so navezovali stike in predstavljali Slovenijo na poslovnih sestankih z luksemburškimi organizatorji potovanj in turističnimi agencijami.

Od četrtka naprej bosta namreč Luksemburg in Slovenija povezana z neposredno letalsko linijo. Letala prevoznika Luxair bodo v obe smeri letela ob četrtkih in nedeljah. Cene povratnih letalskih vozovnic iz Ljubljane se trenutno gibljejo med 200 in 350 evri.

Ugodno tudi za Nemce in Francoze

Golob je v nagovoru na poslovnem forumu poudaril, da Slovenija in Luksemburg delita podobne vrednote, kar lajša medsebojno sodelovanje. "Začne se z majhnimi koraki, ki pa z leti postanejo veliki - tako kot pri vzpostavitvi schengenskega območja, brez katerega si danes ne predstavljamo EU," je dejal in dodal, da mora biti vsaka majhna država za doseganje uspehov odprta tako na političnem kot gospodarskem področju.

Profimedia

Slovenija je že danes privlačna destinacija za turiste iz Luksemburga in širše regije, so medtem izpostavili pri Slovenski turistični organizaciji (STO). Kot so navedli, se je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta število prenočitev turistov iz Luksemburga v Sloveniji glede na primerljivo obdobje lani poraslo za več kot petino, število prenočitev turistov iz Beneluksa pa se je povečalo za 14 odstotkov.

Zaradi geografske lege Luksemburga bo lahko slovenski turizem ob zagonu nove letalske povezave še uspešneje nagovarjal tudi dele nemškega in francoskega trga, so dejali pri STO.

Dodaten zagon turizmu

Direktorica STO mag. Maja Pak, ki je na poslovnem forumu predstavila Slovenijo kot zeleno, aktivno in zdravo turistično destinacijo, je ob robu foruma poudarila tudi naslednje: "Letalska povezava med Luksemburgom in Ljubljano odpira nove vznemirljive turistične priložnosti. Lani smo v Sloveniji pozdravili rekordno število luksemburških turistov in letos se rast nadaljuje."

Prestižni Luksemburg in njemu bližnji trgi, kot so Nemčija, Belgija in Francija, so primarni trgi slovenskega turizma, ki jih na STO nagovarjamo s številnimi aktivnostmi, je dejala Pakova.

Prestižni Luksemburg in njemu bližnji trgi, kot so Nemčija, Belgija in Francija, so primarni trgi slovenskega turizma, ki jih na STO nagovarjamo s številnimi aktivnostmi, je dejala Pakova.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Na teh trgih smo prisotni z močno globalno digitalno kampanjo, izvajamo študijska potovanja za ugledne novinarje ter predstavnike organizatorjev potovanj in turističnih agencij, slovenski turizem predstavljamo na izbranih sejmih in borzah. Pakova je prepričana, da bo nova letalska povezava slovenskemu turizmu dala še dodaten zagon.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol