R. K. | 21. 4. 2023, 15:46

Slovenka pred enim letom shranila račune iz trgovine in jih primerjala s cenami danes (objavljamo ugotovitve)

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Med štirinajstimi artikli iz trgovine, v katero vsi zahajamo, se le enemu izdelku cena ni spremenila.

Na družbenih omrežjih je zaokrožila doma narejena primerjava cen nekaterih osnovnih živil. Naredila jo je Slovenka, ki doma hrani račune izpred enega leta. Ko jih je primerjala z današnjimi, je ugotovila, da so se cene skoraj vseh artiklov, ki jih kupuje, v tem obdobju spremenile. Enaka je po njenih navedbah ostala le cena kave. V komentarju pod objavo je pojasnila, da nakupe opravlja v Hoferju.

"Imam eno denarnico, v katero vsake toliko spravim kakšen račun. In sem primerjala," je slovenska uporabnica zapisala na Twitterju in dodala, da je v primerjavi lanskimi računi, letos v njeni košarici skoraj vse dražje. "Primerjala sem cene iz lanskega aprila, maja in današnje," je pojasnila. Dodala je tudi razpredelnico, v kateri je primerjava cen natančno zapisana. "Za koliko odstotkov je dražje, pa si izračunajte sami," je zaključila.

Uredništvo

In smo izračunali

V košarici uporabnice se je najbolj podražila čebula. Še pred enim letom je za pol kilograma čebule plačala 0,99 evra, danes pa mora zanjo odšteti 1,69 evra, kar je 70,7 odstotka več. Sledi mineralna voda. Za šest pollitrskih plastenk je uporabnica lani odštela 0,78 evra, danes pa jo enak artikel stane 1,14 evra, kar je 46,1 odstotek dražje. Za več kot 40 odstotkov so se podražili tudi toaletni papir (40,1 odstotek), kisla smetana (44,4 odstotke), smetana za kuhanje (42,1 odstotek) in mačja hrana Felix (41,4 odstotke).

Nekoliko manj je cena narasla za mleko (36,9 odstotka), mleko brez laktoze (33,7 odstotka), masleni toast (25, 2 odstotka, jogurt Ego (14,1 odstotka) in kraljevi hlebček (13,4 odstotka). Cena kave Barcafe se v tem obdobju ni spremenila, banane pa so se pocenile za 14,4 odstotka. V povprečju se je njena košarica v samo enem letu podražila za približno 30 odstotkov.

Uredništvo

Oglasila se nam je tudi bralka, ki je pri istem ponudniku ravno tako zaznala več kot 50 odstotno podražitev. Za vnaprej pakirane datljeve paradižnike je morala še do pred kratkim odšteti 1,99 evra, danes pa jo enak artikel po žepu udari za 2,99 evra, kar je 50,2-odstotna podražitev, nam je potožila.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol