25. 1. 2023, 19:29 | Vir: STA

Slovenski gasilci bodo protestirali: "Ne bomo več pristajali na obljube vlade"

Žiga Živulović jr./Bobo

Sestali so se z Marjanom Šarcem, s sestanka pa so odšli nezadovoljni.

V sindikatu poklicnega gasilstva tudi po srečanju z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem ostajajo pri napovedi protestnega shoda pred poslopjem vlade 16. februarja. Generalni sekretar sindikata David Švarc je dejal, da ne morejo več pristajati na zgolj obljube, da bodo odpravili plačna nesorazmerja.

Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je vlado in ministrstvo za obrambo pred dvema tednoma pozval k dogovoru o dvigu plač poklicnim gasilcem. Zahtevajo osem plačnih razredov. Pri tem so pojasnili, da so jih k temu spodbudili parcialni dvigi posameznim skupinam, čeprav je vlada zagotavljala, da do teh ne bo prihajalo.

Žiga Živulović jr./Bobo

Ministrstvo plač ne more dvigniti

Vladni strani so kot rok za dogovor določili petek, 27. januar. V nasprotnem primeru so napovedali stopnjevanje sindikalnih aktivnosti. Po Švarčevih besedah pa se jim je zdelo korektno, da še prej svoje zahteve predstavijo resornemu ministru in še enkrat pozovejo k izpolnitvi zahtev.

Srečanja z ministrom so se udeležili predsedniki sindikatov vseh poklicnih gasilskih enot. Kot je povedal Švarc, jim je minister pojasnil, da sicer razume njihove zahteve, a ministrstvo ni tisto, ki bi jim lahko dvignilo plače, pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij pa bodo potekala skupaj s pogajanji o prenovi plačnega sistema javnega sektorja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord