P.M. | 1. 1. 2023, 15:15

Na prvi dan leta se je Ljubljanska Drama pohvalila z novim igralskim imenom

M.P.

Igralec, ki je bil od leta 2008 član Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), je tudi dobitnik nagrade "vzhajajoča zvezda" na Berlinalu.

Slovensko narodno gledališče (SNG) je na Instagramu izreklo toplo dobrodošlico vrhunskemu gledališkemu in televizijskemu igralcu Juretu Henigmanu, ki je bil od leta 2008 redni član Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL).

Henigman je v MGL prvič nastopil v sezoni 2006/07 kot Bengalski v Mojstru in Margareti/Margareti. Med drugim je upodobil Orsina v Cenciju P. B. Shelleyja, pomembna dosežka sta tudi vlogi Bricka v Mački na vroči pločevinasti strehi T. Williamsa in Francisa v Dlje od najdlje Z. Harris. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SNG Drama Ljubljana (@sngdramaljubljana)

Ob tem je Henigman že precej dobro uveljavljen filmski igralec, nazadnje smo ga lahko videli v filmu Prasica, slabšalno ime za žensko, filmski prvenec režiserke Tijane Zinajić in scenaristke Ize Strehar.

Odraščal je v Ribnici, leta 2004 je opravil sprejemne izpite na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, kjer je študiral dramsko igro in umetniško besedo pod mentorstvom igralca Mileta Koruna in režiserja Matjaža Zupančiča

Za svojo igro je leta 2009 prejel Borštnikovo nagrado za mladega igralca za vlogo v predstavi Macbethu po Shakespearu, leta 2011 vesno za najboljšo glavno moško vlogo v filmu Izlet, leta 2013 pa za isto vlogo na Berlinalu nagrado "vzhajajoča zvezda".

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ