R. K. | 26. 1. 2023, 13:45

Slovenska družina z bolno 88-letnico živi v plesnivem stanovanju stanovanjskega sklada (FOTO)

Profimedia

Najemnik, ki ima že leta težave s plesnijo, pa mu na pomoč ne priskoči nihče izmed odgovornih, se je odločil svojo zgodbo deliti z javnostjo.

V zimskih mesecih ima veliko ljudi težave z nastajanjem plesni v stanovanjih, a družina, ki živi v enem izmed neprofitnih stanovanj v Kopru, ki so v lasti Stanovanjskega sklada RS, se spopada s pravim izbruhom te nevarne snovi. Objekt, v katerem se njihovo stanovanje nahaja, so zgradili leta 2007, upravitelj pa je podjetje SPL d.d.

"V tem stanovanju živi tudi 88-letna mama našega uporabnika, ki ima hude zdravstvene težave in je nepokretna," so v objavi na Facebooku zapisali pri Delavski svetovalnici. Neprofitna najemnina, ki jo plačujejo, znese 290 evrov

V objavi so priložili fotografije stanovanja, na katerih je videti, da je stanje resnično skrb vzbujajoče. "Na slikah niti ni razvidno, kako je to v resnici grozno," je dejal uporabnik Delavske svetovalnice, ki je tudi najemnik omenjenega stanovanja. Kot je povedal, stanovanje prezračujejo in delajo vse, kar je v njihovi moči, da plesen ne bi več nastajala. V ta namen so kupili tudi dva razvlažilca za zrak. 

Britanec zaradi plesni toži mestni svet

Najemnik je ob tem povedal, da upravitelju vsako leto, ko pride na ogled stanovanja, navede ta problem, a mu odvrne le, da je treba stanovanje prezračevati. 

Pri Delavski svetovalnici so ob tem opozorili na objavo, ki odmeva v britanskih medijih. Nekemu Britancu so namreč štiri leta po tem, ko se je vselil v občinsko stanovanje, ki je bilo polno črne plesni, diagnosticirali sarkoidozo. Gre za sistemsko, napredujočo večorgansko bolezen, ki se pojavi iz neznanega vzroka. Oškodovanec se je zato odločil, da bo tožil mestni svet, ki je zadolžen za omenjeno stanovanje.

Stanovanjski sklad odpravo plesni nalaga najemniku

Pod objavo se je oglasila še ena uporabnica, ki je namignila, da takšno stanje ni redkost. Objavila je fotografiji, na katerih je videti plesen, ki se je razvila tudi v njenem najemniškem stanovanju. "Tudi pri nas v Gornji Radgoni imamo takšna občinska stanovanja," je zapisala.

Standardi vzdrževanja stanovanj Stanovanjskega sklada republike Slovenije sicer odpravo plesni in preprečevanje njenega nastajanja nalagajo najemniku. Ta mora prostore redno prezračevati večkrat dnevno. Kot je zapisano, mora kontrolirano zračenje prostorov z odpiranjem oken zagotavljati v enakomernih časovnih intervalih. Svetujejo, da okna odpre vsake tri ure za od 5 do 10 minut.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec