R. K. | 1. 2. 2023, 13:08 | Vir: STA

Robert Golob: "Plačni sistem bo popolnoma drugačen"

Žiga Živulovič jr./Bobo/fotomontaža

Vlada na Brdu pri Kranju razpravlja o spremembah, ki so jih napovedali za letošnje leto. 

Koalicija na Brdu pri Kranju nadaljuje s pretresanjem izhodišč za letos napovedane vladne reforme. "Nadaljujemo z dvema točkama, najprej plačni sistem, ne bom ga več imenoval enotni, ker bo ta popolnoma drugačen, druga točka pa, kako narediti preboj na področju stanovanjske politike," je ob prihodu na vrh koalicije dejal premier Robert Golob.

Na dnevnem redu sta tudi davčna in šolska reforma, a pričakovati je, da bodo vladna ekipa in koalicijski poslanci te obravnavali na nadaljnjih zasedanjih koalicije.

Ob napovedih več reform in pomislekih o vzdržnosti javnih financ za takšne podvige pa je pred začetkom tokratnega koalicijskega vrha pred novinarje stopil tudi minister za finance Klemen Boštjančič in poudaril, da napovedanih reform nikakor ne vidi kot zahteve, temveč kot "vrsto ukrepov, da posamezne podsisteme naredimo bolj učinkovite". O tem, ali že imajo analize, koliko bodo napovedane reforme stale državo, pa je dejal: "Nekaj že, marsikaj pa bomo še naredili."

Žiga Živulovič jr./Bobo

Reforme morajo biti finančno vzdržne

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik, ki bo predstavila izhodišča reforme plačnega sistema, pred začetkom izjav ni dajala.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic pa je izrazil prepričanje, da lahko sedanja vladna koalicija predlaga in izpelje dobre rešitve, ki jih država potrebuje. Po njegovih besedah so pred 14 dnevi postavili dobra izhodišča za zdravstveno reformo, pričakuje, da bo podobno danes pri razpravi reformi sistema plač v javnem sektorju. Ključna pri tem bosta analiza in pregled stanja, nato pa odločni ukrepi, je dejal pred začetkom koalicijskega vrha.

"Jasno pa je, da morajo biti zadeve finančno vzdržne, če bomo dali vse za plače, bo zmanjkalo denarja za druge investicije," je ob tem še opozoril Sajovic. Ob tem sam poziva vse udeležene pri pripravi reform k realnemu razmisleku, oceni in sprejemanju ukrepov. "Sprejeti moramo nekaj, kar ni treba, da je všečno, ampak mora biti dobro za državo naprej," je dejal. "Če bo plačna reforma zastavljena odločno, potem bo v naslednjem desetletju vsem v Sloveniji lažje," je prepričan vodja poslancev Svobode.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Novosti nestrpno pričakujejo sindikati javnega sektorja

Preostali koalicijski partnerji pred začetkom koalicijskega vrha izjav niso dajali, predsednica SD Tanja Fajon je dejala le, da pričakuje "dober pogovor".

Izhodišča reforme plačnega sistema nestrpno pričakujejo zlasti sindikati javnega sektorja. V zadnjih tednih se namreč vrstijo zahteve vse več skupin javnega sektorja po zvišanju plač in napovedi zaostrovanja sindikalnih aktivnosti. Vladi ob tem očitajo tudi, da problematiko plač rešuje parcialno le pri nekaterih poklicnih skupinah.

Po do zdaj znanih informacijah se z reformo plačnega sistema obeta oblikovanje posameznih plačnih stebrov ob skupnih temeljih, med katerimi je ministrica že navedla plačno lestvico in dodatke, kot je recimo dodatek za delovno dobo, ki morajo biti enaki, ne glede na to, v katerem stebru se bo zaposleni nahajal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord