28. 12. 2022, 14:25 | Vir: STA

Slovenska vojska na Kosovu donirala 20.000 evrov

Fotografija je simbolična.

Slovenska vojska

S podarjenim denarjem so prebivalkama majhne kosovske vasi omogočili dostojnejše življenje.

Slovenska vojska (SV) je z donacijo v vrednosti 20.000 evrov ostareli ženski in njeni hčerki iz vasi Vučitrn na Kosovu zgradila bivalni zabojnik. Trenutno živita v baraki, ki sta si jo postavili poleg razpadle, več kot dvesto let stare hiše. Novo bivališče so jima predstavniki vojske predali ob obisku obrambnega ministra Marjana Šarca na Kosovu.

Poveljnica skupine za opazovanje in povezavo misije Kfor na območju Vučitrna, majorka Mojca Žagar, je povedala, da so bivanjsko situacijo obeh žensk zabeležili že njeni predhodniki. "Podali so predlog v Slovenijo, kjer so projekt odobrili. Nato smo začeli z njegovo dejansko izvedbo," je dejala.

"Zelo smo hvaležni za to donacijo. Ta družina je živela v težkih pogojih," je ob predaji objekta dejal župan občine Vučitrn Ferit Idrizi.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Anže Malovrh/STA

Da bo objekt vseljiv, manjka še nekaj tisočakov

Takšni projekti so po mnenju Žagarjeve pomembni za zviševanje prepoznavnosti SV na Kosovu in njene solidarnosti do ljudi, ki tam živijo. Na območju Vučitrna sicer živi večinoma albansko prebivalstvo. Izgradnja objekta še ni povsem dokončana, za to, da bo postal vseljiv, manjka še okrog 5000 evrov, je dodala.

SV je projekt omogočila s finančno donacijo, izvedla pa so ga albanska podjetja. Po besedah Žagarjeve sta ženski donacije veseli, a sta hkrati tudi nekoliko zaskrbljeni zaradi stroškov ogrevanja s predvideno električno pečjo. Njun edini dohodek je namreč materina pokojnina, ki se na Kosovu giblje okoli 200 evrov.

Donacijo so med obiskom slovenskega vojaškega kontingenta na Kosovu predali obrambni minister Marjan Šarec, načelnik generalštaba Robert Glavaš in slovenska veleposlanica na Kosovu Minca Benedejčič.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol