6. 11. 2023, 22:19 | Vir: STA

Resne nepravilnosti v Slovenski vojski? Prihajalo naj bi do groženj, šikaniranja, kraje materiala in alkoholiziranosti zaposlenih

Profimedia

Zaradi dogajanja naj bi bila vložena kazenska ovadba tudi proti ministru Šarcu in načelniku generalštaba SV.

V 15. polku vojaškega letalstva naj bi se že nekaj časa dogajale številne nepravilnosti, med drugim kraja materiala in alkoholiziranost zaposlenih. Po pojasnilih obrambnega ministrstva je obveščevalno-varnostna služba zadevo preiskala in jo predala okrožnemu tožilstvu, ki pa nepravilnosti ni potrdilo, je v oddaji Dnevnik poročala TV Slovenija.

RTV/Posnetek zaslona

Morebitna nesreča le vprašanje časa?

Žvižgač je za omenjeno oddajo pojasnil, da v enoti prihaja tudi do groženj in šikaniranja, ob domnevni zlorabi alkohola pa naj bi se dogajale tudi kraje vojaškega letalskega materiala. Dokazano naj bi bilo, da so poveljniki oziroma nadrejeni s tem seznanjeni in kljub temu, da do večjih nesreč še ni prišlo, gre le še za vprašanje časa, je navedel vir.

Na ministrstva za obrambo so pojasnili, da je obveščevalno-varnostna služba zadevo skladno s predpisi raziskala in jo predala okrožnemu državnemu tožilstvu, pri čemer nepravilnosti niso bile potrjene, zato nadaljnjih preiskovalnih dejavnosti ne načrtujejo.

Profimedia

Kazenska ovadba zoper ministra in načelnika generalštaba

V Sindikatu varnosti, obrambe, zaščite in družine pa so opozorili, da je obveščevalno-varnostna služba v slehernem primeru preiskovala le poveljnika letalske enote, ne pa tudi generalštaba in ministrstva. Preiskovala naj bi namreč le domnevni mobing, ne pa tudi suma kadrovske korupcije in maščevanja.

Predsednica sindikata Mileva Štukelj je za omenjeno televizijo med drugim povedala, da je bila vložena kazenska ovadba zoper ministra in načelnika generalštaba zaradi neukrepanja ob prijavah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord