Š. T. | 25. 3. 2023, 11:14 | Vir: STA

Na materinski dan je voznikom slovenskih avtocest toplo pri srcu: poglejte, kako zanimiva sporočila jih spremljajo (FOTO)

Facebook/Vozimo pametno z DARS/fotomontaža

Ekipa družbe DARS, ki skrbi za sporočila na avtocestnih portalih, je prekosila samo sebe. Na materinski dan so poskrbeli za nekaj udarnih misli.

V Sloveniji dan mater obeležujemo 25. marca. Obeleževanje materinskega dne se je v Evropo preneslo iz ZDA, kjer je v navadi od leta 1910. Evropske navade, povezane z materinskim dnem, denimo obisk staršev in obdaritev matere, pa imajo po ugotovitvah raziskovalcev korenine v Angliji.

Leta 2021 je bilo v Sloveniji približno 700.000 mater. Rodilo se je 18.984 otrok, nekoliko več kot leto prej. Največ otrok se je rodilo materam, starim 30–34 let (36 %). Stopnja delovne aktivnosti med materami s tremi ali več otroki je bila 80,6-odstotna, najvišja v EU, so zapisali na straneh Statističnega urada Republike Slovenije (SURS).

Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka je bila 29,6 leta, ob rojstvu vseh otrok pa 31,1 leta. Med vsemi otroki, rojenimi v 2021, se jih je največ rodilo materam, starim 30–34 let (36 %), 31 odstotkov otrok so rodile matere v starosti 25–29 let in 18 odstotkov matere, stare 35–39 let. Ob tem se je 158 otrok rodilo materam, starim 15–19 let, 30 pa materam, starejšim od 44 let. 

Po koncu 80. let prejšnjega stoletja pa se je povprečna starost mater ob rojstvu prvega otroka začela dvigovati in v 2019 dosegla najvišjo vrednost. Ta je ostala enaka tudi v 2021: ob rojstvu prvega otroka je znašala 29,6 leta, ob rojstvu vseh otrok pa 31,1 leta, še dodaja SURS.

Slika je simbolična

Slika je simbolična

Profimedia

Na današnji dan so se kreativno odzvali pri DARS-u, saj so znova pripravili nekaj aktualni obvestil, ki nas nagovarjajo med vožnjo na avtocesti. DARS že vrsto let sodeluje v kampanjah prometne varnosti, ki jih koordinira Agencija za varnost prometa.

Ta sporočila so bila pogosto spregledana, ker so bila suhoparna. Njihov namen je poiskati najboljša sporočila, oziroma takšna, ki bodo najbolj učinkovita. Zato so tudi tokrat poizkusili na drugačen način. Na elektronskih portalih so se na materinski dan odzvali z nizom udarnih sporočil, ki so naletela na ugoden odziv. 

 Med napisi so recimo takšni: "Mama bo vesela klica, ampak ne med vožnjo," pa "Mama bi želela, da si pripet," "Mama pravi, da ni treba hiteti," in še nekaj drugih.

Današnji praznik je v Sloveniji povezan s Cerkvijo. Po ugotovitvah raziskovalcev je bil 25. marec sprva Kristusov praznik, na katerega so se spominjali tako Kristusovega spočetja kot križanja. V začetku 8. stoletja pa se je pridružilo in kmalu prevladalo obeleževanje spomina na angelovo oznanjenje Mariji, da bo rodila Božjega sina.

Ob tokratnem materinskem dnevu sta še posebej veseli porodnišnici Postojna in Ptuj. V tem tednu sta namreč prejeli težko pričakovana kardiotokografa, ki merita plodov srčni utrip med porodom in spremljata materino srčno frekvenco in krvni tlak. Nakup je omogočila donacija Nove ljubljanske banke v višini dobrih 25.000 evrov, so zapisali v društvu Slojenčki, ki sredstva za vse slovenske porodnišnice zbira od leta 2016.

Mestna občina Novo mesto pa je ob letošnjem materinskem dnevu uradno postala prejemnica naziva Dojenju prijazno mesto. V sodelovanju s partnerji projekta je izpolnila vseh deset korakov mednarodne pobude, s katero si nacionalni odbor za spodbujanje dojenja pod okriljem Unicefa Slovenija prizadeva za bolj pogosto in sprejeto dojenje v lokalnem okolju. V Novem mestu lahko matere zdaj na številnih lokacijah neobremenjeno dojijo otroke.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol