STA | 14. 4. 2022, 10:31

Slovenskemu turizmu dobro kaže! Kje bodo največje gneče?

Piran iz zraka.

Unsplash.com

Se med velikonočnimi ali prvomajskimi prazniki odpravljate na oddih v katerega od slovenskih krajev? Preverite, kje bodo hoteli najbolj zasedeni!

Slovenski turizem se postavlja na noge, k čemur je prav gotovo pripomoglo odpravljanje covidnih ukrepov in še neizkoriščeni turistični boni. Turistični delavci poročajo o dobri zasedenosti hotelskih kapacitet, ki se vrača celo na predkoronsko raven. 

Dober trend rezervacij

V skupini Sava, ki je največji ponudnik turističnih namestitev v državi in ima med drugim v lasti vrsto hotelov na Obali ter na Bledu, v času letošnjih praznikov beležijo podobno zasedenost kot v predkoronskem letu 2019. Za velikonočne praznike bo zasedenost njihovih kapacitet več kot 80-, ponekod celo več kot 90-odstotna, za prvomajske praznike pa trenutno kaže na 70- do 85-odstotno zasedenost.

Glede na kratkoročnost rezervacij sicer za prvomajske praznike pričakujejo še nadaljnjo rast zasedenosti, so pojasnili v Sava Turizmu. Kot so zapisali, največ gostov prihaja iz Slovenije, Avstrije, Nemčije, Italije, Madžarske in Srbije. Želijo pa si tudi čimprejšnje ponovne vzpostavitve letalskega prometa z bolj oddaljenimi trgi.

Na Obali bo gneča 

Kot je povedala Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož, tudi promocijo znova vse bolj obračajo na tuje trge, potem ko so se zadnji dve leti zaradi pandemije osredotočali na domače goste. V preteklosti pa je tri četrt gostov prihajalo iz tujine.

Že sicer so bili velikonočni in prvomajski prazniki na Obali od nekdaj dobro zasedeni. Za veliko noč so prevladovali tuji, za prvomajske pa zaradi počitnic domači gostje. S tem, ko se je epidemiološka situacija nekako umirila, je potovanj znova vse več, ljudje so se sprostili in komaj čakajo, da kam gredo, je izpostavila sogovornica. Na Obali je trenutno veliko gostov predvsem iz Italije.

Enako opažajo tudi na Goriškem. Kot so pojasnili v Hitu, je velika noč tradicionalno priljubljen čas za kratek oddih med Italijani, ki so ta čas ključni Hitovi gostje na destinaciji Nova Gorica, kjer beležijo povečan obisk igralnic. Hotela Park in Perla sta skoraj povsem zasedena, nekaj je še prostora v hotelih Lipa in Sabotin.

Približno 90 odstotkov je italijanskih igralniških gostov, ki se bodo v Novi Gorici v povprečju zadržali eno do dve noči, nekateri se udeležujejo tudi turnirja v pokru, ki poteka v teh dneh. Med prvomajskimi prazniki pa na Goriškem ob tradicionalnem Festivalu vrtnic pričakujejo predvsem dnevne obiskovalce iz Slovenije in bližnjih italijanskih pokrajin.

V Kranjski Gori bodo prevladovali Italijani in Nemci

Tudi v Kranjski Gori bo Hotel Korona ob velikonočnem vikendu popolnoma zaseden z igralniškimi gosti iz Italije in Avstrije. V hotelih Hit Alpinee pa za velikonočne praznike kaže na 75-odstotno zasedenost, pri čemer je največ gostov iz bližnjih držav, že tradicionalno iz Italije in Nemčije.

Obetavno je tudi stanje rezervacij za prvomajske praznike. Trenutno kaže na 80-odstotno zasedenost, rezervacije pa še prihajajo. Vse več je rezervacij v zadnjem hipu, pomembno pa nanje vpliva tudi vreme, saj si gostje prosti čas želijo čim bolj izkoristiti z aktivnostmi v naravi.

Zelenci, Kranjska Gora.

S približevanjem poletja in izteku roka veljavnosti državnih bonov še naprej v Kranjski Gori pričakujejo tudi povečano povpraševanje domačih gostov. Tuji gostje iz držav Beneluksa pa so pri rezervacijah za poletne termine zaradi vojne v Ukrajini zadržani.

Kaj pa Bled in Bohinj?

Na Bledu velikonočni prazniki veljajo za napoved poletne turistične sezone, s trenutno zasedenostjo pa so zadovoljni, čeprav nekaj hotelov še ostaja zaprtih. Odprti hoteli bodo namreč za veliko noč bolj ali manj polni, za prvomajske praznike pa je ponekod še nekaj prostora, so pojasnili v Turizmu Bled in dodali, da gostje v večini prihajajo iz Slovenije in okoliških držav, zlasti Hrvaške, Italije, Madžarske in Nemčije.

Slabša je zasedenost v Bohinju. Za velikonočne praznike kaže na 60-odstotno zasedenost hotelov, za prvi maj pa na še nižjo, a se kapacitete še polnijo. V hotelih prevladujejo tujci, sproščanje protikoronskih ukrepov pa se nekoliko pozna tudi pri rezervacijah za poletno sezono. Vendar se hkrati dogajajo stornacije tujih skupin zaradi vojne v Ukrajini. Pri rezervacijah domačih gostov pa se pozna izkoriščenost turističnih bonov, so pojasnili v Turizmu Bohinj.

Izpad ruskih gostov pokrivajo ameriški in britanski turisti

Medtem ko so počitniške destinacije dve leti s pomočjo bonov dobro živele, pa je bilo drugače v mestih, kakršna sta Ljubljana ali Maribor. Sedaj se z omilitvijo epidemioloških ukrepov turizem vendarle vrača tudi v mesta. Kot je povedal predsednik Združenja hotelirjev Slovenije in direktor ljubljanskega hotela Slon Gregor Jamnik, so mesta samevala, sedaj pa je končno posijalo sonce tudi zanje.

Pozitivne trende v povpraševanju in rezervacijah opažajo zadnjih nekaj tednov. Znova se prebuja poslovni turizem, saj so podjetja sprostila omejitve za potovanja zaposlenih. Dobro pa kaže tudi že za prihajajoče praznike, čeprav ti v Ljubljani tradicionalno niso najmočnejši. V njihovem hotelu za veliko noč kaže na 80-odstotno zasedenost, za prvi maj pa na približno 50-odstotno, je povedal Jamnik.

Vesel je, da so se začeli vračati Britanci in Američani, ki pokrivajo izpad Rusov. Še vedno sicer ni azijskih turistov, je pa toliko več Evropejcev, ki so včasih hodili po svetu, sedaj pa potujejo bolj regionalno.

Trend rezervacij je tako zelo dober. Težava pa je pri ceni, ki še ni zrasla, vendar bo, kot je opozoril Jamnik, morala, če bodo želeli pokriti rast vseh stroškov. "Iz tedna v teden smo priča novim cenikom naših dobaviteljev," je pojasnil.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord