STA/P.M. | 13. 6. 2023, 21:30

Kdor čaka, dočaka: Piran dobil center, ki je posvečen najbolj prikupni morski živali

Siniša Rančov/Bobo

Ta je namenjen tako obiskovalcem kot raziskovanju njihovih nadvse zanimivih življenj.

Piran je bogatejši za nov znanstveno-izobraževalni center. Slovensko društvo za morske sesalce Morigenos je v našem obmorskem mestecu odprlo Center o delfinih, prvo znanstveno-izobraževalno stičišče, posvečeno morskim sesalcem v Sloveniji. Namen centra je približati delfine in njihovo celotno morsko okolje javnosti ter opozoriti na pomen znanosti pri ohranjanju morja. Center bo za javnost odprt od 21. junija dalje.

Profimedia

Njihova življenja so zelo zanimiva

Kot so navedli v društvu, center predstavlja nov mejnik na področju izobraževanja in znanosti o morskih sesalcih pri nas. Vodja projekta Center o delfinih Krista Lokar je povedala, da si v društvu želijo, da bo center predstavljal prostor, kjer bi na poljuden način lahko širši javnosti predstavili njihovo delo in znanstvene raziskave.

"S tem, ko poučujemo in ozaveščamo javnost o samih delfinih in njihovem ohranjanju, hkrati varujemo celoten morski ekosistem," je pojasnila. Prostori centra, ki jih je omogočila Občina Piran, vključujejo razstavo, kjer so zbrane zanimivosti iz življenja delfinov, obenem pa podrobneje predstavlja tudi raziskovalno delo društva Morigenos.

Pomen zvoka

Razstavo dopolnjujejo interaktivni elementi, na primer poučna aplikacija, ki obiskovalcem omogoča, da izkusijo delo raziskovalcev delfinov, se seznanijo z njihovo opremo in nekaterimi raziskovalnimi metodami, ter zvočna soba, v kateri posnetki morja, plovil in oglašanja delfinov opominjajo na pomen zvoka v morskem okolju.

V centru je tudi realistični kip delfina v naravni velikosti, ki je ustvarjen neposredno po podobi enega prvih identificiranih in najpogosteje opaženih delfinov v slovenskem morju, velike pliskavke. "Velika pliskavka je edina vrsta morskih sesalcev, ki stalno prebiva v našem morju, obiskovalci pa si bodo v našem centru tako lahko pobližje pogledali, kako je ta žival velika in kako dejansko izgleda," je dejala.

Prvi v svetu

V društvu Morigenos že 20 let aktivno preučujejo biologijo, ekologijo, vedenje in varstveni status delfinov v Tržaškem zalivu, kar je privedlo do več pomembnih znanstvenih dognanj. Po besedah predsednika in ustanovitelja društva Tilna Genova so prišli tudi do spoznaj, ki so postala znanstveno zanimiva na svetovnem nivoju. "Prvi v svetu smo na primer dokazali, da se lahko delfine prepoznava tudi po obraznih potezah," je dejal.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol