17. 5. 2022, 21:30

Po Snežniku se sprehaja ris iz Romunije. Kako mu bodo sledili na poti v svobodo?

Profimedia

Strokovnjaki so mu skušali preprečiti, da bi po izpustu odtaval predaleč stran in izgubil stik z ostalimi. Jim bo uspelo?

Okolica Snežnika ima novega prebivalca. V okviru projekta Life Lynx so tja izpustili risa Bliska, ki so ga v Slovenijo pripeljali iz Romunije. 

Profimedia

Naseljena žival ima pri nas že potomca

Blisk je že deseti ris, ki je k nam pripotoval v okviru omenjenega projekta. Tukaj je že od aprila, ko so ga namestili v prilagoditveno oporo, s pomočjo katere so zmanjšali možnost, da bi po izpustu odtaval predaleč vstran in izgubil stik z ostalimi risjimi prebivalci Dinaridov in jugovzhodnih Alp. 

Sodeč o analizah je Blisk oče Katalina, še enega risa, ki so ga izpustili pri nas in je svoj teritorij vzpostavil na območju Menišije in Rakitniške planote. Po oceni Tomaža Skrbinška z ljubljanske biotehniške fakultete je z naselitvijo med seboj sorodnih risov učinek doselitve nekoliko manjši, a je tudi rezultat takšne doselitve pomemben.

Profimedia

Rise spremljajo s pomočjo posebnih ovratnic 

Poleg desetih risov, ki so jih v okviru omenjenega projekta izpustili pri nas, so še štiri naselili na sosednjem Hrvaškem. Vse izpuščene živali redno spremljajo s pomočjo GPS-telemetričnih ovratnic. Z njihovo pomočjo raziskovalci ugotavljajo, kako se risi vključujejo v populacijo, poročajo Primorske novice.

Po besedah vodje projekta Roka Černeta z Zavoda za gozdove Slovenije je ris vključen v populacijo, ko na območju, kjer so prisotne tudi samice, vzpostavi svoj teritorij, ali ko njegove potomce potrdijo genske analize.

Od osmih risov, ki so jih izpustili na Območju Dinaridov v Sloveniji in na Hrvaškem, se jih je v populacijo uspešno vključilo pet. Pet risov, ki so jih izpustili na območju Alp, pa je na dobri poti do vključitve, saj se teritoriji samcev prekrivajo s teritoriji samic. 

Profimedia

Projekt sofinancirata ministrstvo za okolje in prostor ter EU

Projekt Life Lynx se v Sloveniji poleg finančnega mehanizma Life Evropske unije sofinancira tudi s pomočjo ministrstva za okolje in prostor. V njem poleg Zavoda za gozdove Slovenije sodelujejo tudi Lovska zveza Slovenije, Univerza v Ljubljani in Zavod RS za varstvo narave. Vključenij so tudi partnerji iz Hrvaške, Italije, Romunije in Slovaške, so še zapisali v Primorskih novicah. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol