21. 11. 2023, 09:23 | Vir: STA

39. Slovenski knjižni sejem vabi na ogled knjig vseh večjih založb in več kot 260 dogodkov

Bobo

Sejem bo od danes do četrtka odprt od 9. do 20. ure, v petek in soboto do 21. ure in v nedeljo do 18. ure. Vstop je brezplačen. 

Slovenski knjižni sejem (SKS) bo danes zjutraj na Gospodarskem razstavišču odprl vrata za obiskovalce. Sejemsko dogajanje se bo raztezalo na več kot 2000 kvadratnih metrih v dvoranah Kocka in Kupola, kjer bodo knjige in druge publikacije razstavile vse večje slovenske založbe. Na različnih prizoriščih se bo do nedelje zvrstilo več kot 260 dogodkov.

Prvo sejemsko nagrado že podelili

Na letošnjem, 39. Slovenskem knjižnem sejmu, ki ga pripravlja Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije, je država gostja Srbija, ki ji bo med drugim posvečena razstava 50 50, namenjena srbskim prevodom v slovenščino in slovenskim v srbski jezik.

Mesto v gosteh je Šoštanj, saj sejem posvečajo tudi pesniku Karlu Destovniku - Kajuhu. Na sejmu bo na ogled razstava ob 100-letnici rojstva pesnika Karla Destovnika - Kajuha, predstavljene pa bodo tudi različne publikacije o pesniku.

Sejem, ki so ga tematsko naslovili Besedo besedi, so odprli v ponedeljek zvečer. Z nagovorom ga je uvedla predsednica republike Nataša Pirc Musar, podelili pa so tudi prvo izmed sejemskih nagrad - Schwentnerjevo nagrado, ki jo je letos, tudi za doprinos k uspešnemu projektu Slovenije kot častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma, prejel Miha Kovač.

Sejem je z nagovorom otvorila predsednica RS Nataša Pirc Musar.

Sejem je z nagovorom otvorila predsednica RS Nataša Pirc Musar.

Bobo

Na voljo bo tudi vpogled v prodajo avtorskih pravic

V času sejma bodo podelili še več drugih nagrad. Med drugim bodo tradicionalno na sejmu izbrali knjigo leta, za katero je nominiranih deset del. V sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev bodo podelili nagrado za literarni prvenec leta. Razglasili bodo tudi nagrado za najlepše oblikovano knjigo ter z Združenjem Manager nagrado za najboljšo poslovno knjigo.

Med dogodki, ki se bodo vrstili, bo Založniška akademija ponudila vpogled v prodajo avtorskih pravic in vstop na mednarodne trge ter sodelovanje s tujimi založbami. Na sejmu bo tudi Stripovski kotiček, šolske skupine bo po sejmu ponovno popeljal Knjigosled. Na ogled bo med drugim tudi izbor ilustracij 14. slovenskega bienala ilustracije.

Sejem bo od danes do četrtka odprt od 9. do 20. ure, v petek in soboto do 21. ure in v nedeljo do 18. ure. Vstop je brezplačen.