A. B. | 9. 2. 2023, 10:01

Slovenski heroji požrtvovalno v Turčiji: psi so že zaznali življenja pod ruševinami (FOTO)

Twitter/Uprava za zaščito in reševanje/fotomontaža

Iz Turčije se je oglasil vodja enote, ki je povedal, da se nahajajo v težkih okoliščinah. Psi so se tudi že poškodovali. 

V katastrofalnih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 16.000 ljudi, od tega 12.873 v Turčiji in 3162 v Siriji. Reševalci medtem že četrti dan nadaljujejo z iskanjem preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer jim delo otežuje hud mraz.

Slovenija je kot pomoč že ponudila tudi skupino za reševanje izpod ruševin. V njej je sedem vodnikov z reševalnimi psi, medicinski delavec, logist in vodja skupine. Vodja enote je Blaž Turk. 

Psi pomagajo iskati preživele

Samo po 22 urah, odkar so se psi za iskanje in reševanje odpravili od doma, že operativno izvajajo naloge na delovišču, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje. Nahajajo se na območju province Hatay. 

Po poročanju enote so 4 reševalni psi že zaznali življenja pod ruševinami.

"Razmere na deloviščih so zahtevne in upamo da bomo lokalnemu prebivalstvu lahko pomagali, za to bomo uporabili vse resurse in znanje, ki ga imamo," je povedal vodja enote Blaž Turk. Pojasnil je, da je praktično vse mesto porušeno, objekti, ki še stojijo, so nevarni za porušitev, saj so zaznali več popotresnih sunkov, zaradi katerih so se morali umakniti iz delovišča. "Delo je zelo zahtevno. Psi so nakazali na nekaj morebitnih preživelih, ujetih v objektih in ruševinah. Te lokacije smo predali oblastem," je povedal in pripomnil, da se je nekaj psov že poškodovalo, a so poškodbe uspešno rešili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord