A. B./STA | 26. 2. 2023, 10:07

Slovenski športniki pometli s konkurenco: postavili so nove svetovne rekorde

Facebook/AZS/Peter Kastelic/fotomontaža

Atleti celjskega Kladivarja so podrli dolgoletne rekorde in se s tem zapisali v zgodovino. 

Od Zagreba do Birminghama so slovenski športniki postavljali rekorde in dosegali skoraj nedosegljivo. V Zagrebu je potekal atletski miting v dvorani, medtem ko se je v Birminghamu zvrstilo finale dvoranske svetovne turneje. Nekatere dolgoletne rekorde so podrli atleti celjskega Kladivarja. 

Botolin postavil nov slovenski članski dvoranski rekord 

Vid Botolin je na atletskem mitingu v dvorani v Zagrebu postavil nov slovenski članski dvoranski rekord na 1000 m. Član celjskega Kladivarja je prepričljivo zmagal s časom 2:24,67. Za njim je v cilj pritekel Sebastjan Baš (2:33,16), prav tako član celjske ekipe. "Zelo sem zadovoljen, da sem tekel rekord. Predvsem zato, ker sem v obdobju, ko še nisem posebej vadil hitrosti in imel treningov za krajše razdalje. Zavedam se, da ob hitrejšem začetku in dobri konkurenci lahko tečem še hitreje. Zahvaljujem se Bašu, ki je na začetku tekel pred mano, tako da nisem bil ves čas sam v ospredju. Sedaj se že veselim priprav na novo sezono," je povedal, kot poroča Celje.info. 

Na mitingu je v teku na 800 metrov zmagala Tia Tanja Živko. S časom 2:09,82 je postavila državni rekord za mlajše mladinke.

Najboljša slovenska atletinja Tina Šutej je na finalni tekmi letošnje dvoranske svetovne turneje v Birminghamu osvojila drugo mesto, preskočila je 4,71 metra. Zmagala je Kanadčanka Alysha Newman s 4,78 m. Klara Lukan je na 3000 m postavila slovenski rekord, Anita Horvat je bila četrta na 800 m.

Na 3000 m je zmagala svetovna prvakinja na 5000 m, Etiopijka Gudaf Tsegay, z rekordom mitinga (8:16,69), Lukan je bila osma z 8:44,80 in je izboljšala prejšnji rekord (8:47,49) Helene Javornik, ki ga je tekla 3. februarja 2002 v Stuttgartu."Današnji nastop mi je dal še dodatno potrditev, da sem v dobri formi. Tek sem si zamislila kot igro, nisem si postavljala omejitev in se osredotočila na sproščen korak. Sicer sem bila skoraj ves čas sama in narekovala svoj ritem. Nič zato, ko bom dovolj močna, bom tudi lažje sledila najboljšim. Ta rekord mi daje lepe obete tudi za poletno sezono," je po rekordu sporočila Lukan.

Tina Šutej.

Tina Šutej.

Facebook/Atletsko društvo MASS

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord