R. K. | 13. 5. 2023, 16:58

Slovenski študentje s posnemanjem verskih simbolov razburili vernike: je bilo njihovo ravnanje neprimerno?

Bor Slana/STA

'Incident' z razpelom na Škisovi tržnici močno odmeva na družbenih omrežjih.

Slovenske katolike je razburilo ravnanje članov Kluba škofjeloških študentov, ki so med rajanjem na enem najbolj odmevnih študentskih žurov pri nas iz praznih zabojev piva sestavili razpelo, ena od študentk pa je pred njim pozirala v položaju, ki je spominjal na Kristusa. Fotografijo dogajanja je na družbenih omrežjih nič hudega sluteč delil nekdanji slovenski predsednik Borut Pahor, ki se je zaradi objave, ki je nekatere prizadela, tudi iskreno opravičil. 

Odzvali so se predstavniki cerkve

Na to, da naj bi študenti razžalili verska čustva, so prvi opozorili pri katoliškem mediju Radio Ognjišče, kjer so zapisali, da jim je ob fotografijah dogajanja Škisove tržnice hitro padla v oko tista, ki jo je na družbenih omrežjih delil nekdanji predsednik države Borut Pahor. Ob tem so namignili, da naj bi se študenti, glede na to, da prihajajo iz Škofje Loke, verjetno norčevali tudi iz škofjeloškega pasjona, ki je tudi kulturna dediščina tega kraja.

Odzvali so se tudi v Slovenski škofovski konferenci, kjer so za omenjeni medij dejali: "Želimo si, da se strpnost, spoštovanje in kultura nenasilja v naši družbi gradijo na vseh ravneh. Vsakdo mora paziti na svoje izražanje, tako da lahko v družbi vsi mirno živimo." Dodali so, da se je treba vprašati, kaj so mladi s tem želeli sporočiti in zakaj so si za to sporočilo izbrali takšen - neprimeren - način izražanja. 

Iz boga se niso želeli norčevati

Da je šlo za dejanje, ki naj bi bilo neprimerno, so se strinjali tudi številni spletni komentatorji in kmalu se je odzval tudi nekdanji predsednik. V pojasnilu in opravičilu, ki ga je objavil na družbenih omrežjih, je dejal, da se tistim, ki so jih njegove fotografije in zapis prizadele, iskreno opravičuje.

"Ne verjamem, da so se Škofjeloški študentje na Škisovi tržnici, kjer je po tradiciji polno veselja, humorja in satire, kakorkoli norčevali iz vrednot boga, kristjanov ali škofjeloškega pasijona. Zato se z objavo tudi jaz nisem," je zapisal Pahor in zaključil, da pojasnilo njegovega ravnanja ne zmanjšuje iskrenosti opravičila

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol